Alles over de Italiaanse taal

Taal

Feiten over de Italiaanse taal

Inhoudsopgave

Italië: het land is prachtig, het eten is fantastisch. En de taal? Ook beeldig. Wij hebben alle feiten over het Italiaans voor je verzameld. Waar ze het spreken, hoeveel mensen het spreken, de geschiedenis van het Italiaans, en nog veel meer!

Dit zijn de belangrijkste feiten over het Italiaans:

 • Het Italiaans is een Romaanse taal
 • Wereldwijd zijn er 68 miljoen mensen die Italiaans spreken
 • Het Italiaans is een officiële taal in Italië, San Marino, Vaticaanstad en Zwitserland; minderheidstaal in Kroatië en Slovenië
 • Het Italiaans is ontstaan uit het Toscaans en sterk beïnvloed door Latijn
 • Italië kent 34 lokale dialecten en talen

Italiaans is een prachtige en rijke taal. De taal wordt door ongeveer 68 miljoen mensen wereldwijd gesproken. Als een Romaanse taal die het meest op Latijn lijkt, is Italiaans de officiële taal van Italië, San Marino, Vaticaanstad en Zwitserland, en een erkende minderheidstaal in Kroatië en Slovenië.

Met een geschiedenis die teruggaat tot het Toscaans en Latijn, heeft Italië een rijke diversiteit aan lokale dialecten en talen. Italiaans is cruciaal in de kunsten en het zakendoen met Italiaanse partners.

In welke landen spreken ze Italiaans?

Italiaans – Italiano – wordt uiteraard in Italië gesproken. Maar ook in andere (vooral Europese) landen spreken ze Italiaans. Zo is het een officiële taal in Zwitserland, Vaticaanstad en San Marino. Slovenië en Kroatië erkennen Italiaans als officiële minderheidstaal.

Het Italiaans is buiten Europa niet zoveel verspreid als bijvoorbeeld Frans of Spaans. Italië heeft vergeleken met deze landen weinig kolonies gehad. Buiten Europa wordt Italiaans gesproken in ooit gekoloniseerde landen, zoals Libië. Vooral ouderen spreken nog Italiaans in voormalige kolonies. Daarnaast hebben Italiaanse emigranten hun taal meegenomen naar landen als de Verenigde Staten, Argentinië en Australië.

Hoeveel mensen spreken Italiaans?

In Italië spreken ongeveer 58 miljoen mensen Italiaans. Buiten Italië zijn er nog zo’n 7 miljoen moedertaalsprekers van het Italiaans. Dat betekent dat ongeveer 65 miljoen mensen wereldwijd Italiaans als moedertaal hebben. Daarbuiten zijn er nog iets meer dan 3 miljoen mensen die Italiaans spreken als tweede taal. Bij elkaar opgeteld spreken dus naar schatting 68 miljoen mensen Italiaans als eerste of tweede taal.

Spreek jij geen Italiaans, maar heb je wel een Italiaanse vertaling nodig? Wij staan voor je klaar als professioneel vertaalbureau.

Wist je dat er in Italië veel verschillende talen worden gesproken? Veel Italianen spreken naast het Italiaans ook een lokaal dialect of lokale taal, zoals het Friulisch, Ligurisch, Ladinisch en Sardijns. In totaal zijn er zo’n 34 ‘eigen’ Italiaanse dialecten en talen.

Geschiedenis van het Italiaans

Italiaans is een Romaanse taal, net als Frans, Spaans, Portugees en Roemeens. Het is, net als de andere Romaanse talen, een afstammeling van het Latijn. Italiaans lijkt van alle huidige nog levende talen het meest op het Latijn.

Het huidige Italiaans is uit het Toscaans ontstaan. Meer specifiek: het Florentijnse dialect van het Toscaans, dat in Florence werd gesproken. Dit komt deels doordat Florence lang het culturele en economische middelpunt van het Italiaanse schiereiland was. Maar de daadwerkelijke verspreiding komt met name doordat bekende Middeleeuwse teksten in het Toscaans werden geschreven. Deze populaire werken werden over een groot gebied verspreid, en zo leerden veel mensen de Toscaanse taal waarin de teksten waren geschreven.

Deze verspreiding is begonnen met de werken van Dante, een bekende dichter. Zijn ‘Commedia’ is nog steeds wereldwijd bekend. Ook andere dichters, waaronder Petrarca en Boccaccio, hebben met hun werken bijgedragen aan de verspreiding van het Toscaans.

5 feiten over de Italiaanse taal op een rij

 • Het Italiaans is een Romaanse taal en lijkt het meest op Latijn van alle nog levende talen.
 • Italië bestond heel lang uit verschillende staten. Pas sinds 1861 is Italië officieel een land en is het Italiaans de officiële landstaal.
 • Woorden in het Italiaans eindigen meestal op een klinker.
 • Italië heeft 34 lokale talen en dialecten. Vaak spreken inwoners een taal of dialect naast het Standaarditaliaans.
 • Italiaanse termen zie je vaak terug in de kunsten: van de klassieke muziek tot aan schilderkunst.

Zakendoen in Italië

Geïnteresseerd in zakendoen met de Italianen? Het eten is heerlijk en het weer is prachtig. Maar om succesvol zaken te bedrijven, moet je toch echt wat meer weten dan dat. Wij hebben een blog geschreven over zakendoen in Italië, waar veel tips in staan. Een paar dingen die je moet onthouden:

Investeer in relaties. In Nederland moet alles zo snel mogelijk, maar in de meeste andere landen zijn ze iets relaxter. Zo ook in Italië. Voordat je met een voorstel komt, moet je in je relatie investeren. En nee, dat zijn niet alleen gesprekken op kantoor. Je gaat ook met elkaar lunchen of dineren. Schrik daarbij overigens niet van vurige betogen: Italianen leggen meer ziel en zaligheid in de communicatie dan Nederlanders.

En uiteraard wordt het gewaardeerd als je een beetje Italiaans spreekt. Moet je op een formele manier in het Italiaans communiceren? Dan kun je het beste een vertaalbureau Italiaans inschakelen. Matige teksten en fouten in officiële documenten worden nergens gewaardeerd, dus ook niet in Italië.

In welke landen wordt Italiaans gesproken?

Lijst van landen waar Italiaans een officiële taal is

 • Italië
 • San Marino
 • Vaticaanstad
 • Zwitserland

Lijst van landen vaar Italiaans een erkende minderheidstaal is

 • Kroatië
 • Slovenië

lijst-van-landen-met-italiaanse-taal

Tot slot

Het Italiaans is een indrukwekkende taal met diepe wortels in het Latijn. De taal blijft een belangrijk onderdeel van de wereldcultuur.

Italiaans, gesproken door 68 miljoen mensen, is een Romaanse taal met een rijke geschiedenis en 34 lokale dialecten. Belangrijk voor kunsten en zakendoen, Italiaans is officieel erkend in zes landen.

Jouke de Jong

Jouke de Jong

Jouke is SEO specialist en storyteller. Als je verhaal te ingewikkeld is, luistert niemand. Je wilt laten zien dat jouw dienst het probleem van je klant oplost, in welke taal dan ook.