Alles wat je moet weten over de Portugese taal

Taal

alles over de portugese taal

Inhoudsopgave

Portugal is niet zo groot. Toch is het Portugees een taal die veel wordt gesproken. Dat komt doordat het een echte wereldtaal is. En wist je dat Portugal een goed land is om zaken mee te doen?

Portugees is een wereldtaal, gesproken door ongeveer 258 miljoen mensen. Hoewel afkomstig uit Portugal, is de meerderheid van de sprekers afkomstig uit Brazilië, als gevolg van de geschiedenis van kolonisatie. Portugees is een Romaanse taal en heeft Arabische invloeden door het Moors bewind op het Iberisch schiereiland.

Dit zijn de belangrijkste feiten over het Portugees:

 • Het Portugees is een Romaanse taal en wordt wereldwijd gesproken
 • Ongeveer 258 miljoen mensen spreken Portugees, waarvan het grootste deel uit Brazilië komt
 • Portugees is officiële taal in 9 landen en Macau (China)
 • Portugees stamt af van Latijn, met Arabische invloeden door Moors bewind
 • Zakendoen in Portugal: het is belangrijk om te letten op hiërarchie en kledingstijl

Algemene feiten over het Portugees

Portugees (português) is een Romaanse taal die in Portugal wordt gesproken. Maar wist je dat Portugees over de hele wereld wordt gesproken? Sterker nog, de meeste moedertaalsprekers van Portugees wonen niet in Portugal, maar in Brazilië! Dit komt doordat Portugal vroeger landen heeft gekoloniseerd. Deze landen zijn weer vrij, maar de taal van de kolonisator is gebleven.

Hoeveel mensen spreken Portugees?

Er zijn ongeveer 232 miljoen mensen die het Portugees als moedertaal hebben. Tel je mensen mee die het Portugees als tweede taal hebben, dan kom je uit op zo’n 258 miljoen Portugeessprekenden. Het grootste deel hiervan komt uit Brazilië.

In Portugal wordt naast Portugees ook Mirandees gesproken. Dit is een erkende minderheidstaal die door een kleine groep wordt gesproken in het noordoosten van Portugal. In tegenstelling tot andere landen, zoals Spanje, Italië of Frankrijk, heeft Portugal niet meerdere (regionale) minderheidstalen.

Spreek jij geen Portugees, maar heb je wel een Portugese vertaling nodig? Wij staan voor je klaar als professioneel vertaalbureau.

Geschiedenis van het Portugees

Het Portugees is als Romaanse taal een afstammeling van het Latijn. Dit geldt ook voor Spaans, Roemeens, Italiaans, Frans en andere regionale talen. Van 711 tot 1492 was het Iberisch schiereiland (nu Spanje en Portugal) deels onder Moors bewind. Hierdoor heeft het Arabisch een aardige invloed gehad op het Spaans en Portugees.

Wil je meer weten over het Spaans? Lees ons blog met feiten over de Spaanse taal!

Door de kolonisatie wordt Portugees wereldwijd gesproken. Het Portugees in Brazilië is intussen aardig veranderd en daardoor anders dan Portugees in de andere landen. Dat betekent dat een Braziliaan een Portugees wel kan verstaan, maar met moeite. In de basis zou de spelling in alle Portugeessprekende landen hetzelfde moeten zijn, maar in de praktijk is hier (vooral in Portugal) weerstand tegen.

Alle landen met Portugees als officiële taal zitten in een samenwerkingsverband: Comunidade dos Países de Língua Portuguesa.

7 feiten over de Portugese taal op een rij

 • Portugees is een Romaanse taal en stamt af van het Latijn.
 • Het Portugees is de officiële taal in 9 landen en Macau, een speciale bestuurlijke regio in China.
 • De Portugeessprekende wereld wordt aangeduid met de term Lusophonia (Lusófonos).
 • Portugees is met recht een wereldtaal: het wordt gesproken in Zuid-Amerika, Europa, Afrika en Azië.
 • Slechts 5% van de Portugeessprekenden komt uit Portugal. Dat komt vooral door het hoge inwonertal van Brazilië. Ook in Angola en Mozambique wonen meer mensen dan in Portugal.
 • Portugees staat op nummer 6 of 7 in de lijst met meestgesproken talen wereldwijd, afhankelijk of je Arabisch als één taal ziet.
 • Over Arabisch gesproken: deze taal heeft een flinke invloed op het Portugees gehad. Dit komt doordat het Iberisch schiereiland deels onder Moors bewind was van 711 tot 1492.

Zakendoen in Portugal

De startupscene in Portugal gaat als een trein. We hebben een uitgebreid blog geschreven over zakendoen in Portugal. Hier noemen we vast een paar onderwerpen waarop je moet letten.

Onthoud dat hiërarchie in Portugal belangrijk is. Zo hechten ze waarde aan academische titels. En ook al is het warm: ga niet zomaar in korte broek en slippers naar een belangrijke afspraak. De zakelijke kledingstijl in Portugal is relatief conservatief. Ook goed om te weten is dat ze in Portugal houden van lunchen. Benut de uitgebreide lunchtijd voor een zakelijke afspraak met heerlijk eten.

Lijst van landen waar Portugees een officiële taal is (gesorteerd op inwoneraantal)

 • Brazilië – 210.147.125
 • Angola – 29.784.193
 • Mozambique – 29.668834
 • Portugal – 10.295.909
 • Guinee-Bissau – 1.861.283
 • Oost-Timor – 1.296.311
 • Equatoriaal-Guinea – 1.267.689
 • Macau (regio in China) – 566.375
 • Kaapverdië – 546.388
 • Sao Tomé en Principe – 204.327

lijst met landen waar ze portugees spreken

Tot slot

Portugees, een wereldtaal gesproken door 258 miljoen mensen, is officieel in 9 landen en Macau. Afkomstig van Latijn, met Arabische invloeden, is het cruciaal voor internationale handel en communicatie.

Portugees is een belangrijke wereldtaal, met een rijke geschiedenis en wereldwijde verspreiding. Wanneer je zaken doet in Portugal of met Portugeessprekende partners, is het van belang om de culturele aspecten van de taal en de omgangsvormen te begrijpen. Dit zal je helpen om succesvolle relaties op te bouwen en effectief te communiceren.

Jouke de Jong

Jouke de Jong

Jouke is SEO specialist en storyteller. Als je verhaal te ingewikkeld is, luistert niemand. Je wilt laten zien dat jouw dienst het probleem van je klant oplost, in welke taal dan ook.