Alles dat je wil weten over de Poolse taal

Taal

blog over de Poolse taal

Inhoudsopgave

De Poolse taal is een belangrijk aspect van de groeiende economie en toeristische aantrekkingskracht van Polen. Als Slavische taal, wordt Pools wereldwijd door 50 miljoen mensen gesproken. 

In dit artikel vertellen je alles dat je wil weten over de Poolse taal, van de oudst bekende Poolse zin tot het unieke Poolse alfabet met 32 letters en de liefde voor verkleinwoorden.

De Poolse economie doet het goed. Veel Nederlandse bedrijven zien er nieuwe kansen en breiden uit naar Polen. Ook als vakantieland blijkt Polen steeds aantrekkelijker. 

Dit zijn de belanrijkste feiten over het Pools: 

 • Er zijn 50 miljoen Poolssprekende mensen wereldwijd
 • Pools is een Slavische taal
 • Oudste bekende Poolse zin stamt uit 1270
 • Polen houden van verkleinwoorden
 • Poolse alfabet: 32 letters, inclusief unieke karakters

Algemene feiten over het Pools

De Poolse taal wordt gesproken door maar liefst 50 miljoen mensen wereldwijd en het Pools is onderdeel van de Slavische taalfamilie.

Polen groeit in populariteit als vakantiebestemming en als zakelijk centrum. Steeds meer mensen ontdekken de rijke geschiedenis en eigenaardigheden van deze prachtige taal. Zo zijn Polen dol op verkleinwoorden en kent het Poolse alfabet 32 unieke letters, inclusief enkele lastig uit te spreken klanken. Niet alleen de taal, maar ook de cultuur en mensen maken het Pools een fascinerend onderwerp om te verkennen, zowel voor taalenthousiasten als voor zakenmensen die hun horizon willen verbreden.

Zeven feiten over de Poolse taal

 1. Wereldwijd zijn er maar liefst 50.000.000 mensen die Pools spreken
 2. Het Poolse alfabet is gebaseerd op het Romeinse alfabet
 3. Het Pools is een Slavische taal
 4. De oudst bekende Poolse volzin
 5. Polen zijn dol op verkleinwoorden
 6. Een bijzondere sport
 7. Lastige letters

1.  Wereldwijd zijn er maar liefst 50.000.000 mensen die Pools spreken

Het grootste gedeelte van deze groep woont natuurlijk in Polen, maar grote Pools sprekende gemeenschappen vind je ook in de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Israël, Argentinië, Brazilië en Wit-Rusland. Wees trouwens ook niet verrast als je een Poolse spreker tegen het lijf loopt in Zweden, Estland of zelfs Nieuw-Zeeland.

feiten over de Poolse taal

2. Het Pools is een Slavische taal

Net als het Russisch, Oekraïens, Tsjechisch en Servisch. Er zijn veel overeenkomsten tussen het Pools en de buurtalen, maar ook een paar valse vrienden. Sommige woorden klinken hetzelfde, maar hebben een totaal andere betekenis. Neem het Poolse ‘frajer’ (naïef / makkelijk te overtuigen) dat toch echt wat anders betekent dan het Tsjechische ‘frajer’ (knappe man / vriend).

Valse vrienden vind je ook in niet-Slavische talen. Het Engelse ‘ordinary’ (gewoon)  klinkt als het Poolse ‘ordynarny’, wat vulgair betekent.

3. De oudst bekende Poolse volzin

De oudst bekende Poolse volzin is van “Ksiega Henrykowska” uit 1270 en gaat over het dagelijks leven van die tijd. Een man zegt tegen zijn vrouw: “Daj, ać ja pobruszę, a ty poczywaj” (vrij vertaald: “Rustig maar schat, vandaag zal ik de afwas doen”).

Dit is het onweerlegbare bewijs dat Poolse vrouwen al in de 13e eeuw geëmancipeerd waren.

4. Polen zijn dol op verkleinwoorden

Ze gebruiken ze te pas en te onpas. Sterker nog: zelfs Poolse voornamen worden verkleind!

Ola, Olka en Olusia staan allemaal voordezelfde vrouwennaam: Aleksandra.

5. Een bijzondere sport

Behalve schansspringen, voetbal en het gebruik van verkleinwoorden is er nog een bijzondere nationale sport in Polen: woordvorming. Van het werkwoord “lecieć” (vliegen) kun je “wylecieć”, “nalecieć”, “ulecieć”, “polecieć”, “przelecieć”, “przylecieć” maken. En al die woorden hebben een andere betekenis!

Om goed te kunnen vertalen, moet je dus kennis hebben van specifiek taalgebruik in het Pools.

poolse taal informatie

6. Het Poolse alfabet is gebaseerd op het Romeinse alfabet, zoals de meeste Europese alfabetten.

Het bestaat uit 32 letters. Er zijn 9 Poolse letters die je niet snel in een ander alfabet terugvindt: ą, ć, ę, ł, ń ó, ś, ż, ż. En terwijl deze lastige letters een buitenlander ’s nachts wakker houden, hebben Polen er duidelijk een zwak voor. Een ranking van de mooiste Poolse woorden is hier het bewijs voor.

Op de eerste plaats stond “źdźbło” (grassprietje). Andere favorieten waren “brzdęk” (plof) en “szeleścić” (ritselen).

Het Poolse alfabet is gebaseerd op het Romeinse alfabet en bestaat uit 32 letters. Negen van deze letters zijn uniek voor het Pools: ą, ć, ę, ł, ń, ó, ś, ż en ź. De speciale karakters en combinaties zoals cz, ch, sz, rz, dz, dż en dź zorgen voor bijzondere klanken en maken het Pools een uitdagende en interessante taal om te leren en te spreken.

Dit is een overzicht van het Pools alfabet:

Engels alfabet Pools alfabet
A A
B B
C C
D D
E E
F F
G G
H H
I I
J J
K K
L L
M M
N N
O O
P P
Q Q
R R
S S
T T
U U
V W
W V
X X
Y Y
Z Z
Ł
Ó
Ą
Ć
Ę
Ń
Ś
Ż
Ź

7. Lastige letters

Het Pools heeft behalve een aantal lastige letters nog een pittig martelwerktuig: cz, ch, sz, rz, dz, dż en dź.

Samengesteld in verschillende combinaties zorgen ze voor  echte tongtwisters als “Stół z powyłamywanymi nogami” (een tafel waarvan de poten kapot zijn). Maak je geen zorgen. Zelfs Polen hebben moeite om dit goed uit te spreken.

Het Pools is een van de moeilijkste talen

Volgens 3 grote bronnen (Internet, het publiek en Amerikaanse wetenschappers) is het Pools een van de moeilijkste talen ter wereld. Op zoek naar vertalers die foutloos van en naar het Pools vertalen? Met ons dubbele moedertaal-principe en bijna 30 jaar kennis en ervaring zorgen wij ervoor dat jouw tekst waar dan ook ter wereld een goede indruk achterlaat.

 

Jouke de Jong

Jouke de Jong

Jouke is SEO specialist en storyteller. Als je verhaal te ingewikkeld is, luistert niemand. Je wilt laten zien dat jouw dienst het probleem van je klant oplost, in welke taal dan ook.