Onmisbare apps voor schrijvers en vertalers

Taal

Inhoudsopgave

Onmisbare apps voor iedere schrijver, content marketeer en vertalers

Of je nu blogger, vertaler of tekstschrijver bent, werken met een online archief en schrijf apps is een uitkomst voor iedere schrijver. Er zijn schrijvers in allerlei soorten en maten: bloggers, tekstschrijvers, journalisten, content marketeers etc. Ze maken vaak gebruik van schrijf apps en online archieven.

Als spoken word artiest weet ik hoe handig een goede schrijf app is. Met name een die je offline kunt gebruiken. Stel, ik wil een tekst aanpassen voor een optreden, maar ik ben over mijn internetbundel heen. Dan is het wel zo handig als de app ook een offline functie heeft.

In dit blog lees je 

 • wat mijn favoriete apps zijn
 • wat de beste schrijf apps zijn
 • wat de beste online archief apps zijn
 • welke apps je productiviteit verhogen

Schrijf apps

Voor het schrijven van een goede tekst heb je inspiratie en concentratie nodig. De ene dag gaat het schrijven vanzelf, de andere krijg je geen woord op papier. Als het schrijven niet gaat zoals je wilt, kan een schrijf app goed van pas komen.

Online archief apps

Online archieven maken een vaste werkplek overbodig. Want met een online archief heb je altijd je bestanden bij de hand én veilig opgeslagen. Zo werk je waar en wanneer jij dat wilt. Thuis, op kantoor of in je favoriete koffietent.

Productiviteit apps

Wil je het maximale uit je tijd halen? Er zijn tientallen online tools die je helpen efficiënter te werken. Van takenlijsten en agenda’s tot aan timers die aangeven hoe lang je werkt en pauze houdt.

De (zaken)wereld staat geen seconde stil en je wilt niet achter raken. Met schrijf apps en online archieven die bij je passen, werk je efficiënter. Je verricht meer werk in even veel tijd.

Met een online archief en schrijf apps die bij je passen, kun je je productiviteit een boost geven.

Tip: ga je op vakantie? Dit zijn de beste vertaal apps voor op vakantie.

Productiviteit verhogen met een app

Apps die je helpen bij het schrijven

The Brainstormer

De grootste angst van een schrijver? Een writer’s block.

Een writer’s block is een blokkade in de creatieve flow van een schrijver. Iedere schrijver krijgt wel eens te maken met de angst om geen woord op het papier te krijgen.

Hierdoor lopen veel schrijvers vast:

 • Ze zijn onzeker over hun eigen schrijfwerk.
 • Ze komen niet in de flow.
 • Ze zoeken afleiding.
 • Ze zijn te perfectionistisch.

 

The Brainstormer prikkelt je inspiratie, maar hoe?

Een schrijver met een writer’s block denkt vaak te moeilijk. Daarom houdt The Brainstormer het simpel. Loop je vast met het schrijven van je verhaal? Geef een digitale ruk aan het rad en de app geeft drie ideeën op het gebied van plot, thema en locatie. The Brainstormer is alleen te downloaden in het Engels. Zelf als je uitsluitend in het Nederlands schrijft, is het een handige app voor plotwendingen en vastlopers.

Tip: in dit blog delen we de drie beste apps om een taal te leren.

“I’m a writer, non-practising”, aldus Hank Moody uit Californication.

quote over schrijven en writersblock

Focus Booster

Krijg je je kop er niet bij? Loop je om de haverklap naar de koffieautomaat? Dan is Focus Booster wat je zoekt.

Kun jij je drie uur lang concentreren? Ik ook niet. Je hersenen kunnen zich maar een beperkte tijd focussen. Afdwalen vinden ze heerlijk. Focus Booster helpt je, je concentratie langer vast te houden met de Pomodoro techniek.

De Pomodoro techniek: je werkt 25 minuten aan je taak en neemt 5 minuten pauze als de timer afgaat. Nu kun je zonder schuldgevoel koffie halen. Vervolgens ga je weer 25 minuten aan de slag.

Met deze techniek voorkom je uitstelgedrag, ga je zuinig om met je energie en houd je overzicht in je werk.

Productiviteit tool voor schrijvers

Online archief apps, altijd en overal je teksten bij de hand

Online archieven maken een vaste werkplek overbodig. Want met een online archief heb je altijd je bestanden bij de hand én veilig opgeslagen. Zo werk je waar en wanneer jij dat wilt. Thuis, op kantoor of in je favoriete koffietent.

4 redenen waarom een online archief de moeite waard is:

 • Je werkt waar en wanneer jij wilt.
 • Je hebt op ieder apparaat toegang tot je bestanden.
 • Je bestanden zijn altijd up to date.
 • Je hebt automatisch een backup van je bestanden.

Evernote

Evernote is een van de toonaangevende apps op het gebied van digitale archieven en schrijf apps. Het is een populaire app met ruim 100 miljoen gebruikers.

Evernote helpt je met het beheren van bestanden, projecten en deadlines. Ideeën verzamel je in documenten, spraakopnames of foto’s. Je beheert alles op één plek. Van je grootste presentaties tot je plaknotities.

De app synchroniseert automatisch tussen de apparaten waarop je de app hebt staan. Zo is je archief altijd geordend en up to date.

Wil je Evernote gaan gebruiken? In het e-book Evernote vind je handige tips voor een nog efficiënter gebruik van de app.

Voorbeeld van een notitie app

Google Drive

Als je het mij vraagt, is Google Drive de alleskunner onder de digitale archieven. Ik heb met meerdere schrijf apps gewerkt, maar Google Drive spant de kroon.

Google Drive is een handige tool om met meerdere mensen aan hetzelfde document te werken. Zo kun je elkaars werk controleren en corrigeren. Je geeft collega-schrijvers gemakkelijk feedback door een opmerking te plaatsen. Iedereen die toegang heeft tot het document, kan reageren op je feedback.

Google Drive is eenvoudig opgezet, maar heeft alles wat je nodig hebt als schrijver. De bijbehorende apps (Google Docs, Google Spreadsheets en Google Presentaties) werken prettig en zien er strak uit. De app is offline te gebruiken.

Een handig weetje: Door een ‘+’ te gebruiken in je opmerking, betrek je anderen bij de discussie. Zo kun je samen besluiten wat het beste is voor jullie project. Computer gecrasht? Geen zorgen, je bestanden zijn veilig. Bestanden worden bij iedere bewerking van een bestand opgeslagen.

Omdat je op ieder apparaat toegang hebt tot je online archief, heb je altijd een back-up.

De juiste tools voor tekstschrijvers

Online tools moeten bij jou en je taken passen

Schrijf apps die bij je passen, kunnen je productiviteit een flinke boost geven. Door een online archief te gebruiken dat bij je past, maak je een topcombinatie. Het is belangrijk om voor jezelf na te gaan wat je nodig hebt.

Schrijf apps en online archieven zijn interessant voor iedere schrijver. Maar om efficiënt te werken, moeten de online tools aansluiten bij je projecten.

 

Jouke de Jong

Jouke de Jong

Jouke is SEO specialist en storyteller. Als je verhaal te ingewikkeld is, luistert niemand. Je wilt laten zien dat jouw dienst het probleem van je klant oplost, in welke taal dan ook.