De pennenjager, een herkenbaar fenomeen op iedere beurs

De pennenjager

Als je regelmatig beurzen bezoekt, of met je bedrijf op beurzen staat zal je je herkennen in dit blog.

Als het op content marketing aankomt, mag humor niet ontbreken in je strategie.

Leuke blogs zijn een waardevolle toevoeging aan je blog strategie.

We staan elk jaar op de bedrijven contact dagen in Groningen en Liesbeth kon het niet laten om dit blog te schrijven. Na twee intensieve beursdagen had ze genoeg inspiratie opgedaan.

De pennenjager

Opgewonden schuifelt hij door het gangpad.

De beurs is nog maar net open; hij heeft wel twintig minuten voor de deur staan wachten.

Dit is al de tweede hal op zijn eerste ronde, dus zijn canvas reclametas puilt al uit, vooral door die voetbal en dat flesje water.

De emmer die hij halverwege de eerste hal zag staan, zal er in de tweede ronde nog wel zijn. Die komt dan goed van pas. Ze hadden er een hele muur van gebouwd! Hij kijkt gretig om zich heen. Zijn geoefende ogen scannen de stands af en blijven feilloos haken op de weggevertjes.

Overal sleutelhangers en pepermuntjes in blikjes. Is dat het thema dit jaar? Niets is hem te min, maar hij sorteert wel in ‘eerste ronde, tweede ronde’.

De exclusieve en opvallende producten moet hij in deze eerste ronde zien te bemachtigen, anders zijn ze al weg. Moet hij toch niet terug voor die emmer? Die hoort eigenlijk in de eerste ronde thuis, want hij is bijzonder.

Nee, dat kost weer extra tijd.

Hij is nou al hier en zijn ogen signaleren een bedrijf dat iets met EHBO doet. Ze hebben een soort minitasje met EHBO-dingetjes erin. Hebben! Een streng uitziende vrouw staat de minitasjes op een tafel te schikken, en er zijn ook pennen en sleutelhangers.

Hij kan maar niet begrijpen waarom standhouders soms zo onaardig tegen hem doen. Het is toch simpel? Zij laten reclameproducten maken om weg te geven, hij wil ze graag hebben – hij spaart ze zelfs alsof zijn leven ervan afhangt.

Waarom doen ze dan zo moeilijk?

Hij zal het haar beleefd vragen. Meestal hoeft dat niet en kan hij gewoon zijn gang gaan, maar in dit geval lijkt het hem verstandig.

“Dag mevrouw, mag ik misschien zo’n tasje van u? En een sleutelhanger?”

Er schieten ijspegels uit haar ogen.
“Jawel hoor, alstublieft,” zegt ze beleefd en geeft hem van elk een.

Om de pen vraagt hij niet. Die is voor de tweede ronde, als zij hem weer vergeten is. Zijn haviksogen zien een glazen bak met kleine usb-sticks. Hebben! In de stand staan twee jonge jongens koffie te drinken met de mensen van de overkant.

Ze besteden geen aandacht aan hem en terwijl hij snel de lege stand van de overburen scant, pakt hij ongevraagd twee van die sticks uit de bak mee. De overburen hebben niks bijzonders. Tussen al die mensen in pak herkent hij meteen zijn oude vriend Gerrit, die druk naar hem staat te zwaaien in zijn versleten beige jack.

Zie je wel, Gerrit heeft wel een emmer meegenomen. Had hij toch terug moeten gaan.
“Gratis ijs aan het eind van dit pad,” roept Gerrit. En dan is hij toch wat teleurgesteld in zijn vriend. Het gaat helemaal niet om gratis dingen. Jawel, natuurlijk wel, het is allemaal gratis, maar het gaat om de sport.

Het sparen, de mooie spulletjes, de pennen. De pennen… zelfs in gedachten zucht hij erbij. De tweede ronde is verreweg het fijnst. Hij komt pas goed tot leven als hij kan beginnen aan datgene waar hij eigenlijk voor komt: de pennenjacht.

Elke pen is weer anders. Het materiaal, de kleuren, het mechanisme, de letters, logo’s en slogans die erop staan. Hij heeft zijn verzameling net geteld: hij heeft er 1453. Netjes gerangschikt en gelabeld in een kast die hij er speciaal voor heeft ingericht.

Tijdens de eerste ronde kunnen zijn ogen vast smullen van al die fijne pennen. Tijdens de tweede ronde moet hij zich inhouden om niet te huppelen en te dansen door de gangpaden. Zo veel prachtigs! Hoe veel zou hij er vanavond kunnen labelen voor zijn verzameling? Gedisciplineerd maakt hij zijn eerste ronde af.

Met drie volgepakte canvas tasjes, en toch een beetje misselijk van dat derde ijsje, sjokt hij naar zijn auto. Als hij de kofferbak dichtslaat, loopt hij met verende tred terug naar het beursgebouw.

Op naar de emmer. Daar kunnen al die prachtige, kleurrijke, gezellige, hippe pennen in. Honderden passen erin! Wat een geluksvogel is hij toch.

Ook interessant: