Russisch is een taal die voor veel mensen tot de verbeelding spreekt. Het bijzondere alfabet draagt daaraan bij. De Russische taal is op veel verschillende manieren interessant. Hoeveel mensen spreken Russisch? En hoe zit het nou precies met dat alfabet? Wij hebben de belangrijkste informatie over het Russisch op een rij gezet.
Russisch (русский язык) is een Slavische taal. Russisch wordt met name gesproken in Rusland. Als gevolg van de voormalige Sovjet-Unie, spreken ze in veel Oost-Europese landen ook Russisch.
Oekraïens en Wit-Russisch staan qua taalfamilie het dichtst bij Russisch.
Heb je een vertaling Russisch nodig? Je kunt bij ons terecht voor professionele vertalingen van de hoogste kwaliteit.
Ongeveer 150 miljoen mensen hebben het Russisch als moedertaal. Het aantal mensen dat überhaupt Russisch spreekt, bijvoorbeeld als tweede of derde taal, is lastig te bepalen. Schattingen lopen op tot wel meer dan 100 miljoen mensen. Dat zou betekenen dat zo’n 250 miljoen mensen het Russisch beheersen.
De meeste mensen die Russisch spreken wonen in Rusland. Het is daar ook de enige officiële taal op nationaal niveau. Maar niet iedereen in Rusland spreekt Russisch. Het land is enorm en mede daardoor wonen er mensen van veel verschillende etniciteiten, die vaak hun eigen talen en dialecten hebben. Zo worden er in Rusland wel meer dan 100 talen en dialecten gesproken! 34 daarvan hebben regionaal een officiële status.
Een groot deel van de talen die worden gesproken in Rusland, zijn niet direct verwant aan het Russisch. Voorbeelden van zulke minderheidstalen zijn het Tataars, Basjkiers en het Tsjetsjeens.
Wist je dat in Italië ook veel verschillende talen worden gesproken? De meeste daarvan zijn Romaanse talen, dus nauw verwant aan het Italiaans. Anders dan in Rusland, dus! Lees ons blog met alles over het Italiaans.
Het Standaardrussisch is gebaseerd op het Moskouse dialect. Ondanks dat Rusland een uitgestrekt land is, zijn de dialectverschillen niet zo heel groot. Dat komt voor een deel doordat het Russisch tijdens de Sovjetperiode gestandaardiseerd werd onderwezen.
In veel voormalige Sovjetlanden kennen oudere generaties het Russisch, doordat het in de Sovjetperiode op school werd geleerd. Sinds het uiteenvallen van de Sovjetunie hebben veel van deze landen de focus gelegd op hun eigen taal en cultuur, en minder op die van Rusland. Het gevolg van deze derussificatie? Jongere generaties kennen de taal vaak niet of minder goed.
Talen als Nederlands, Frans en Duits worden met het Latijnse alfabet geschreven. Russisch schrijf je in cyrillisch schrift. Het Russisch heeft 33 letters:
Onze native vertalers Russisch zijn professionals met kennis van zaken. De vertaling wordt altijd afgestemd op je doelgroep.