Wat zijn de BRIC-landen? En hoe zit het met BRICS?

betekenis van de BRICs landen

Als je zakendoet in het buitenland, krijg je te maken met talloze samenwerkingsverbanden en verdragen tussen landen. Ieder land zit wel in een of meerdere allianties. 

Een van die bondgenootschappen is de BRIC. Wij vertellen je wat de BRIC-landen zijn, wat er zo belangrijk is aan deze economische groep en wat de opvolger van BRIC is.

BRIC-landen betekenis

BRIC is een afkorting van Brazilië, Rusland, India en China. De vier BRIC-landen zijn de vier snelst groeiende economieën ter wereld.

De term BRIC is voor het eerst opgegooid in 2001, door de econoom Jim O’Neill. De onderzoeker van Goldman Sachs zag dat deze vier landen in hetzelfde stadium van economische groei en ontwikkeling zaten. De BRIC-landen waren volgens hem hard op weg om grote economieën te worden.

BRICS landen infographic

Feiten over de BRIC-landen

Belangrijk om te weten over Brazilië, Rusland, India en China: 

  • Hier wonen veel mensen: wel 40% van de wereldbevolking.
  • Met elkaar beslaan deze landen een kwart van het landoppervlak van de wereld. 
  • Prognoses voorspelden dat de BRIC-landen de huidige rijkste landen van de wereld in 2050 inhalen qua economie. Dat lijkt nu wat optimistisch, maar groei is er zeker.
  • De BRIC-landen hebben er een bondgenoot bij, waardoor het nu de BRICS-landen zijn: Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. 

Het verschil tussen BRIC en BRICS

Tegenwoordig wordt er minder over de BRIC-landen gesproken en meer over de BRICS-landen. 

Brazilië, Rusland, India en China hebben sinds 2011 namelijk een nieuwe vriend: Zuid-Afrika (South-Africa in de afkorting). En daardoor is hun omvang toegenomen – deze vijf opkomende landen zijn nu goed voor een kwart van de totale wereldeconomie.

Ze noemen zichzelf ook wel The Big Five – De Grote Vijf. Ook interessant: welke landen vallen binnen de DACH-regio?

Feiten over de BRICS-landen

Informatie die je moet weten over Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika: 

  • In de BRICS-landen woont 42% van de wereldbevolking.
  • De landen beslaan 30% van het landoppervlak. 
  • Deze opkomende landen zijn goed voor een kwart van de wereldeconomie en bijna een vijfde van de wereldhandel. 

Meer over de BRICS-landen

Brazilië

Brazilië is het grootste land van Zuid-Amerika: het beslaat zelfs de helft van het landoppervlak van dit continent. Er wonen meer dan 200 miljoen mensen. De hoofdstad is Brasilia – voor 1960 was dat Rio de Janeiro.

In Brazilië wordt vooral Braziliaans-Portugees gesproken. Dit is anders dan het Portugees in Portugal. De meeste Brazilianen spreken slechts één taal. Meer weten over Portugees? Lees ons blog met alle feiten over de Portugese taal.

Rusland

Rusland is het grootste land ter wereld: zo groot zelfs, dat het in 11 tijdzones ligt. Het land ligt voor tweederde in Azië. Toch woont 70% van de Russen in het Europese deel. Hier liggen ook de twee grootste steden: Sint-Petersburg en de hoofdstad Moskou. Er wonen meer dan 140 miljoen mensen in Rusland.

In Rusland worden veel talen gesproken, maar vooral Russisch. Het Cyrillisch schrift is voor velen de grootste barrière om Russisch te leren. Lees ons blog met alles over de Russische taal voor meer feiten.

India 

India heeft na China het hoogste aantal inwoners. Sterker nog: ergens in de komende 10 jaar groeit India voorbij China. Nu wonen er zo’n 1,33 miljard mensen. De hoofdstad is New-Delhi, maar Bombay is de grootste stad.

India is een erg divers land: er wonen veel verschillende etnische groepen, die vaak ook hun eigen taal spreken. Het land kent tientallen officiële talen. Hindi en Engels worden het meest gesproken in India. 

China 

China heeft ongeveer 1,38 miljard inwoners. De hoofdstad is Beijing (vroeger Peking in het Nederlands). China is net als India cultureel en etnisch enorm divers. Ook in China worden veel verschillende talen gesproken. Al deze talen vallen wel onder de noemer Chinees. 

Chinese talen zijn toontalen. Dat betekent dat één woord verschillende betekenissen kan hebben, afhankelijk van de toonhoogte. Voorbeelden van talen die in China worden gesproken zijn het Standaardmandarijn, Kantonees, Tibetaans en Oeigoers. Chinese karakters heten Hanzi.

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika heeft drie hoofdsteden: de bestuurlijke macht zit in Pretoria, de wetgevende macht in Kaapstad en de rechterlijke macht in Bloemfontein. Vergeleken met de andere BRICS-landen heeft Zuid-Afrika niet zoveel inwoners, maar het zijn er toch meer dan 56 miljoen. 

Zuid-Afrika heeft 11 officiële talen, waaronder het Afrikaans, dat afstamt van het Nederlands. Afrikaans heeft zich ontwikkeld tot een opzichzelfstaande taal. Sprekers van het Nederlands en Afrikaans kunnen elkaar grotendeels onderling begrijpen. 

BRICS-landen in de toekomst 

Hoe de toekomst van de BRIC-landen of BRICS-landen eruitziet, weet niemand. De  voorspellingen zijn dat deze economieën blijven doorgroeien. Met name China en India lijken flink door te stomen.

Het kan in ieder geval geen kwaad om je blik niet alleen op het Westen te richten. Kijk ook eens verder over de grens – het zal je verrassen hoeveel mogelijkheden daar liggen.