Alles over language service providers

wat is een language service provider

Misschien ben je de term language service provider (LSP) al eens tegengekomen in je zoektocht naar een goed vertaalbureau. Maar wat is precies het verschil tussen een LSP en een standaard vertaalbureau? We leggen het je uit in dit blog.

De belangrijkste feiten over language service providers:

  • Een language service provider (LSP) is een vertaalbureau dat meer biedt dan alleen vertalingen, zoals revisies, tolken en copywriting.
  • LSP’s zijn belangrijk voor bedrijven die hun producten en diensten op de internationale markt willen aanbieden.
  • LSP’s bieden voordelen, zoals alles-in-één oplossingen en samenwerken met een bedrijf dat jouw bedrijf al goed kent.
  • LSP’s kunnen helpen bij het lokaliseren van teksten voor het land waar je actief wordt, het optimaliseren van eigen teksten en tolkdiensten.

Wat is een language service provider?

Een LSP is een bedrijf dat diensten aanbiedt die te maken hebben met taal, zoals vertalingen, revisies, tolken en copywriting. Sommige language services providers bieden ook trainingen aan, bijvoorbeeld taaltrainingen of trainingen over vertaaltools. 

Een language service provider (LSP) is meer dan een vertaalbureau, dat verzorgt alleen vertalingen. Toch noemen de meeste LSP’s zich toch een vertaalbureau: dat is voor de meeste mensen een bekendere term.

Voor wie is een LSP belangrijk?

Als je meer nodig hebt dan een reguliere vertaling, kom je al snel uit bij een LSP. Stel dat je bijvoorbeeld je website wilt lanceren in het buitenland: dan heb je een vertaalbureau nodig met ervaring in lokaliseren. Dat betekent dat je vertalingen niet alleen qua grammatica, spelling en woordkeuze correct zijn, maar dat ze ook zijn aangepast aan de cultuur van het land waar je actief wordt. 

Wat zijn de voordelen van een language service provider? 

We zetten hieronder voor je op een rij waarom een LSP je helpt om de (internationale) markt nóg sneller te veroveren:

  • Alles bij één specialist
  • Meer dan alleen vertalingen
  • Optimaliseer je eigen teksten
  • Inclusief tolkservices

Alles bij één specialist

Het grootste voordeel van samenwerken met language service providers is dat ze allerlei verschillende diensten aanbieden onder één dak. Daardoor hoef je niet naar verschillende bedrijven, maar kun je alles neerleggen bij een LSP dat jouw bedrijf al goed kent. 

Meer dan alleen vertalingen

De meeste LSP’s zijn gespecialiseerd in het lokaliseren van teksten. Met lokalisatie krijg je meer dan alleen een één-op-één vertaling. Hierdoor voelt je internationale doelgroep zich aangesproken door je teksten en is de doelgroep eerder geïnteresseerd in je producten of diensten. 

Optimaliseer je eigen teksten

De meeste bedrijven beginnen met grootse ideeën, maar niet altijd met een even groot budget. Websiteteksten hebben aan het begin niet altijd prioriteit – al zou dat wel zo moeten zijn. Hoe meer je groeit, hoe belangrijker je teksten worden. 

Een LSP die copywriting aanbiedt, kan je helpen met het herschrijven en optimaliseren van je huidige teksten. Als je die verbeterde teksten vervolgens lokaliseert voor de internationale markt, heb je in iedere taal content van hoge kwaliteit. 

Tolkdiensten

Als je een nieuwe markt betreedt, heb je vaak overleg met internationale zakenpartners. Bij zakendoen in Duitsland of Engeland red je je vaak wel. Maar als je zakendoet in landen waar niet iedere zakenpartner goed Engels beheerst, komt een tolk goed van pas. Vooral als je juridische zaken of contracten bespreekt. Als je LSP ook tolkdiensten aanbiedt, scheelt dat extra geregel met een bedrijf waar je niet bekend mee bent. 

Alles-in-één bij de juiste LSP 

Een language service provider is de perfecte oplossing als je meer nodig hebt dan alleen vertalingen. Van gelokaliseerde vertaling tot revisie en van copywriting tot tolkdiensten – een LSP biedt alles wat je nodig hebt. 

Bij Machielsen focussen we ons op storytelling, creation en localisation. Is dit precies wat je nodig hebt, of wil je weten waarmee we je nog meer kunnen helpen? Neem gerust contact met ons op!