Zakendoen in Engeland? Deze do’s & dont’s helpen je op weg

Zakendoen in Engeland

Liever een goede buur dan een verre vriend? Zakendoen met Engeland ligt voor de hand. De meeste Nederlanders beheersen de Engelse taal goed en de afstand is prima te overbruggen. 

De Britse ondernemer wordt geroemd om zijn loyaliteit. Hij gaat door het vuur voor zijn zakelijke netwerk. Nederlandse bedrijven vallen hier met bosjes voor en breiden steeds vaker uit naar de Britse markt.

Smart move, want de zakelijke markt van onze westerburen is een wereldhandel en biedt serieuze kansen voor je bedrijf.

Een tip van tevoren: het Verenigd Koninkrijk, Groot-Brittannië en Engeland is eigenlijk niet hetzelfde. Dit moet je niet met elkaar verwarren. 

Het Verenigd Koninkrijk (VK) bestaat uit de landen Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Groot Brittannië (GB) bestaat uit de drie landen Engeland, Schotland en Wales. 

Als je een Schot Engels noemt in plaats van Brits of Schots, is dat niet bevorderlijk voor je zakenrelatie. 

Sta je op het punt om de Britse markt te betreden? In dit blog lees je tips over zakendoen in Engeland (dus eigenlijk zakendoen in het Verenigd Koninkrijk). We nemen de belangrijkste verschillen tussen de Nederlandse en Britse cultuur met je door en we bespreken een aantal veelgemaakte taalfouten.

Do’s & don’t op de Engelse markt:

 • Doe je huiswerk
 • Geen woorden maar daden
 • The English love small talk
 • Geef nooit op
infographic zakendoen Engeland

Bereid je voor, doe je huiswerk

Onderschat de waarde van een eerste ontmoeting niet. Dat doen Britse ondernemers ook niet. De eerste ontmoeting met potentiële Britse zakenpartners is cruciaal. De eerste indruk kan de zakelijke relatie maken of breken.

Bereid je voor en doe je huiswerk. Ga voor een binnenkomer waar je Britse zakenpartner niet omheen kan. Je wilt tenslotte dat ze je niet vergeten. Geef je een presentatie? Zorg ervoor dat die er professioneel en strak uitziet. Leg je een plan op tafel? Dan moet je plan staan als een huis. Het is belangrijk om je tone of voice aan te passen op je doelgroep.

Geef duidelijk aan waarom je met hen in zee wilt. Door je huiswerk te doen, laat je zien dat je je Britse zakenrelatie serieus neemt. Jouw harde werken wordt herkend en erkend als een investering in het contact. Dit waardeert je potentiële relatie enorm. Je maakt de ander nieuwsgierig naar je voorstel én je bedrijf.

Bereid je dus goed voor en scoor met de eerste ontmoeting al 100 punten. 

Tip: laat belangrijke documentatie vertalen door een Engels vertaalbureau.

Zaken tips voor UK

Put your money where your mouth is

Britse zakenmannen en zakenvrouwen zijn loyaal. Ze hechten waarde aan een vertrouwd zakelijk netwerk en komen hun beloften na. Ze zijn ervan overtuigd dat een zakelijk netwerk alleen werkt wanneer je erin investeert. Zet jij een stap voor mij? Dan beloof ik dat ook voor jou te doen.

Ook interessant: in dit blog lees je alles over de Engelse taal.

De Britten zijn rasondernemers. Ze houden van handelen en zakendoen. Britten zijn altijd op zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden. Maar voordat ze met je in zee gaan, willen ze weten of je uit het juiste hout gesneden bent.

Britse ondernemers willen zakendoen met mensen. Ze kijken eerst naar jou en dan pas naar je bedrijf. Ze willen weten met wie ze zakendoen en werken het liefst met gelijkgestemde mensen. Zoals alle ondernemers zijn ze altijd geïnteresseerd in nieuwe samenwerkingen, maar je moet eerst hun vertrouwen winnen. Dat begint al bij het op tijd komen bij jullie afspraak. 

Investeer op de juiste manier in het contact met je Britse relaties en ze gaan voor je door het vuur.

Investeer op de juiste manier in het contact met je Engelse relaties en ze gaan voor je door het vuur. Goede communicatie is erg belangrijk,  je website speelt hier een grote rol in. In deze longread delen we een stappenplan voor het vertalen van je website.

Business tips voor in de UK

Small talk vinden ze geweldig

Hi, how was your weekend?’ In het Verenigd Koninkrijk is small talk aan het begin van een meeting gebruikelijk. Het is een handige truc om het ijs te breken.

Maar voordat je het vragenvuur opent: besef dat Britten gesteld zijn op hun privéleven. Ze willen niet alles met je delen. Waar de Hollandse nuchterheid wereldwijd wordt geroemd, kan het je in het Verenigd Koninkrijk je droomkans kosten. De Britten vinden de Nederlandse nuchterheid al gauw té informeel en soms zelfs grof. Geen lekker begin van je meeting.

Tip: spijker je Engelse taalkunsten bij door gebruik te maken van een app. In deze blog delen we de 3 beste apps om een taal te leren.

Geschikte onderwerpen voor small talk met je Engels zakenpartner zijn:

 • Actuele gebeurtenissen
 • Eerdere afspraken
 • Het weer

Dus zolang je Britse zakenpartner je nog niet heeft uitgenodigd voor zijn of haar verjaardag of aan de kersttafel, is iedere persoonlijke vraag een echte no go. Dit geldt trouwens ook voor het bespreken van geldzaken.

Een belangrijke overeenkomst tussen de Nederlanders en Britten is het gevoel voor humor. De Britse humor valt goed in de smaak bij Nederlanders en de Nederlandse humor valt goed in de smaak bij de Britten. Wees wel voorzichtig met het maken van schunnige grappen.

Internationale zakentips Engeland

Hang in there

Veel Britten kijken de kat uit de boom. Ze nemen graag de tijd om te wennen aan jou en je bedrijf. Geef ze hier de ruimte voor. Als je te snel wilt, wordt dit al snel als onbeleefd gezien, en dat is minder gunstig voor je zakelijke kansen. 

Maar maak je geen zorgen: de aanhouder wint. Geloof in je eigen kwaliteiten en in die van je bedrijf. Laat je gezicht zien wanneer het kan en relax. Zo win je het vertrouwen van je Britse zakenpartner.

Content marketing kan een belangrijke rol spelen bij het bouwen van een internationaal merk. In dit blog delen we vijf tips voor een ijzersterke internationale contentstrategie.

Ondernemerstip in Engeland

Engelse business facts

 • Probeer je Britse zakenpartner goed te begrijpen. Als je niet snapt wat iemand zegt, vraag dan door of herhaal je vraag.
 • Britten nemen de tijd voor contractonderhandelingen. Ga mee in hun tempo en drijf ze niet in het nauw door te pushen. Daar houden ze niet van. 
 • De Britten zijn trots op hun land. Het Verenigd Koninkrijk, Groot-Brittannië en Engeland zijn niet hetzelfde. Wees hier scherp op: het kan gevoelig liggen. 
 • Britten geven de voorkeur aan zakendoen met ondernemers die Engels spreken.

Miscommunicatie

Nederlanders spreken over het algemeen redelijk Engels. We kunnen ons in ieder geval goed redden en staan daar bij onze internationale zakenpartners om bekend. 

Louis van Gaal daargelaten. 

Maar zelfs als je vloeiend Engels spreekt, is het soms lastig om de codetaal van de Britten te begrijpen. Codetaal klinkt misschien spannender dan het doet vermoeden, maar je Britse zakenpartner gebruikt subtiele hints die door de gemiddelde nuchtere Hollander verkeerd kunnen worden geïnterpreteerd. In dit blog delen we vijf internationale business fails.

Daarom: een infographic met veelvoorkomende miscommunicaties in het Engels.

Britse codetaal zakendoen in engeland