Internationaal ondernemen in Engeland

Zakendoen in Engeland? Deze do’s & dont’s helpen je op weg

Liever een goede buur dan een verre vriend?

Zakendoen met Engeland ligt voor de hand

De meeste Nederlanders beheersen de Engelse taal goed en de afstand is prima te overbruggen. Sta je op het punt om de Engelse markt te betreden? Deze tips helpen je op weg.

De Engelse ondernemer wordt geroemd om zijn loyaliteit. Hij gaat door het vuur voor zijn zakelijke netwerk. Nederlandse bedrijven vallen er met bosjes voor en breiden steeds vaker uit naar de Engelse markt. Smart move, want de zakelijke markt van onze westerburen is een wereldhandel met eindeloze droomkansen voor je bedrijf.

Do’s & don’t op de Engelse markt:

 • Doe je huiswerk
 • Geen woorden maar daden
 • The English love small talk
 • Geef nooit op

Bereid je voor, doe je huiswerk

Onderschat de waarde van een eerste ontmoeting niet. Dat doen Engelse ondernemers ook niet. De eerste ontmoeting met potentiële Engelse zakenpartners is cruciaal. De eerste indruk kan de zakelijke relatie maken of breken.

Bereid je voor en doe je huiswerk. Ga voor een binnenkomer waar je Engelse zakenpartner niet omheen kan. Je wilt tenslotte dat ze je niet vergeten. Geef je een presentatie? Zorg ervoor dat die er professioneel en strak uitziet. Leg je een plan op tafel? Dan moet je plan staan als een huis.

Tip: laat belangrijke documentatie vertalen door een Engels vertaalbureau.

Geef duidelijk aan waarom je met hen in zee wilt. Door je huiswerk te doen, laat je zien dat je je Engelse zakenrelatie serieus neemt. Jouw harde werken wordt herkend en erkend als een investering in het contact. Dit waardeert je relatie enorm. Je maakt de ander nieuwsgierig naar je voorstel én je bedrijf.

Bereid je dus goed voor en scoor met de eerste ontmoeting al 100 punten.

Zaken tips voor UK

Put your money where your mouth is

Engelse zakenmannen en zakenvrouwen zijn loyaal. Ze hechten waarde aan een vertrouwd zakelijk netwerk en komen hun beloften na. Ze zijn ervan overtuigd dat een zakelijk netwerk alleen werkt wanneer je erin investeert. Zet jij een stap voor mij? Dan beloof ik dat ook voor jou te doen.

De Engelsen zijn rasondernemers. Ze houden van handelen en zakendoen. Ze zijn altijd op zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden. Maar voordat ze met je in zee gaan, willen ze weten of je uit het juiste hout gesneden bent.

Engelse ondernemers willen zakendoen met mensen. Ze kijken eerst naar jou en dan pas naar je bedrijf. Ze willen weten met wie ze zaken doen en werken het liefst met gelijkgestemde mensen. Zoals alle ondernemers zijn ze altijd geïnteresseerd in nieuwe samenwerkingen, maar je moet eerst hun vertrouwen winnen. Dat begint al bij het op tijd komen bij jullie afspraak.

Investeer op de juiste manier in het contact met je Engelse relaties en ze gaan voor je door het vuur. Goede communicatie is erg belangrijk,  je website speelt hier een grote rol in. In deze longread delen we een stappenplan voor het vertalen van je website.

Tip: lees ook onze blog over zakendoen in Duitsland.

Business tips voor in de UK

Small talk vinden ze geweldig

Hi, how was your weekend? In Engeland is small talk aan het begin van een meeting gebruikelijk. Het is een handige truc om het ijs te breken. Maar voordat je het vragenvuur opent: besef dat Engelsen gesteld zijn op hun privéleven. Ze willen niet alles met je delen. Waar de Hollandse nuchterheid wereldwijd geroemd wordt, kan het je in Engeland je droomkans kosten. De Engelsen vinden de Nederlandse nuchterheid al gauw té informeel en soms zelfs grof. Geen lekker begin van je meeting. Spijker je Engelse taalkunsten bij door gebruik te maken van een app. In deze blog delen we de 3 beste apps om een taal te leren.

Geschikte onderwerpen voor small talk met je Engels zakenpartner zijn:

 • Actuele gebeurtenissen
 • Eerdere afspraken
 • Het weer

Dus zolang je Engelse zakenpartner je nog niet heeft uitgenodigd voor zijn verjaardag of aan de kersttafel, is iedere persoonlijke vraag een echte no go. Dit geldt trouwens ook voor het bespreken van geldzaken.

Internationale zakentips Engeland

Hang in there

Veel Engelsen kijken de kat uit de boom. Ze nemen graag de tijd om te wennen aan jou en je bedrijf. Geef ze hier de ruimte voor. Als je te snel wilt, wordt dit al snel als onbeleefd gezien, en dat is minder gunstig voor je zakelijke kansen.

Maar maak je geen zorgen: de aanhouder wint. Geloof in je eigen kwaliteiten en in die van je bedrijf. Laat je gezicht zien wanneer het kan en wees vooral relaxed.

Zo win je het vertrouwen van je Engelse zakenpartner.

Ondernemerstip in Engeland

Engelse business facts

 • Probeer je Engelse zakenpartner goed te begrijpen. Als je niet snapt wat iemand zegt, vraag dan door of herhaal je vraag. Of gebruik een vertaal app 😉
 • Engelsen nemen de tijd voor contractonderhandelingen. Ga mee in hun tempo om ze niet in het nauw te drijven. Daar houden ze niet van.
 • De Engelsen zijn trots op hun land. Het Verenigd Koninkrijk, Groot-Brittannië en Engeland zijn niet hetzelfde. Wees hier scherp op; het kan gevoelig liggen.
 • Engelsen geven de voorkeur aan zakendoen met Engels sprekende ondernemers.