Zakendoen in Denemarken: de Deense overheid wil de Scandinavische startup scene domineren

zakendoen in denemarken

Zakendoen in Denemarken: de Deense overheid wil de Scandinavische startup scene domineren

De badass startup scene van Denemarken

Wil je zakendoen in Denemarken? Denemarken wil onweerstaanbaar worden voor (internationale) innovatie startups en gooit daarom het roer om. Heb je een bedrijf en de ambitie om groot te worden? Dan willen de Denen je hebben. En daar hebben ze veel voor over.

Grootse plannen. Dat dekt de lading wel, als je kijkt naar de plannen van de Deense overheid voor startups. Een van de plannen: het aanleggen van 9 hypermoderne, kunstmatige eilanden. Het doel? Eerst de top van de Scandinavische startup scene bereiken, daarna die van Europa.

De Deense regering gaat de strijd aan met andere Europese startup scenes. Zoals die in Amsterdam, Berlijn, Stockholm en Londen. De Deense overheid heeft hiervoor een innovatiefonds in het leven geroepen dat investeert in (internationale) startups. Het zijn durfinvesteringen waarvan de opbrengsten weer worden geïnvesteerd in de Deense startup scene.

Deze investeringen zijn niet zonder resultaat. Want van de elf Europese startups die boven de 1 miljard dollar worden gewaardeerd, zijn er twee Deens.

De bouw van de Deense Silicon Valley

Stel je dit eens voor.

Negen eilanden voor de kust van Kopenhagen met 380 startups en scale-ups. Daar horen ongeveer 12.000 banen bij.

eilanden voor denemarken

Het wordt een bedrijventerrein met een speciale woonwijk met 35.000 appartementen voor (internationale) ondernemers. De Deense regering maakt er een hypermodern Europees Silicon Valley van. De focus ligt met name op de tech bedrijven en op de productie van alledaagse producten.

Met Duitsland, een van de grootste afzetmarkten in Europa, en de belangrijkste Deense luchthaven om de hoek, heb je een zeer strategische locatie voor je bedrijf.

Dit is slechts een van de manieren waarop de Deense overheid het gat tussen de populairste Europese startup scenes wil dichten.

Als dit niet investeren in de startup scene is, weet ik het ook niet.

De startup scene van Kopenhagen is booming

Kopenhagen heeft een uniek ecosysteem gecreëerd voor tech startups. Steeds meer internationale investeerders trekken naar de Deense hoofdstad. Er gaan zelfs geruchten dat het niet lang meer duurt voordat Kopenhagen Stockholm van de troon stoot op het gebied van innovatieve startups in Scandinavië.

In dit blog over zakendoen in Denemarken vertel ik je over:

 • Waarom je op de hoogte moet zijn van culturele verschillen en overeenkomsten als je succesvol zaken wilt doen in het buitenland.
 • Wat de belangrijkste cultuurverschillen en -overeenkomsten zijn tussen Denemarken en Nederland.
 • De do’s and dont’s bij het zakendoen in Denemarken.
 • Deense business facts.

Waarom je op de hoogte moet zijn van culturele verschillen en overeenkomsten als je succesvol zaken wilt doen in het buitenland

In veel gevallen bepaalt de cultuur van een land hoe mensen hun emoties uiten. In Zuid-Europese landen als Italië, Portugal en Spanje heerst bijvoorbeeld een sterke winnaarsmentaliteit. Hier wordt positief gereageerd op het tonen van intense emoties en kun je iemands respect verdienen door de discussie aan te gaan. Terwijl je in West- en Noord-Europese landen vaker een consensus-mentaliteit tegenkomt.

Je kunt dus grote verschillen tegenkomen in de Europese zakenwereld. Als je succesvol wilt ondernemen in het buitenland, is het van groot belang dat je weet welk gedrag gangbaar is in het land waarin je zaken doet.

Door de culturele verschillen en overeenkomsten te kennen, vergroot je de kans op zakelijk succes. Daarom adviseren we je om je hierin te verdiepen voor je eerste ontmoeting met een potentiële klant of zakenrelatie.

Als je gedrag afwijkt van de culturele normen en waarden van het land waarin je zaken doet, kan dat gevolgen hebben voor je internationale relaties. Met name in een zakelijke omgeving kan je gedrag de zakenrelatie maken of breken.

We zochten de belangrijkste cultuurverschillen en -overeenkomsten voor je op.

Cultuurverschillen en -overeenkomsten tussen Denemarken en Nederland

De Deense cultuur heeft opvallend veel raakvlakken met de Nederlandse. Net als Nederlanders hebben Denen doorgaans een nuchtere instelling, vinden ze normaal al gek genoeg en kennen ze maar weinig taboes. We kunnen gerust zeggen dat de Denen een tolerant en open volk zijn.

De Denen zijn over het algemeen, net als Nederlanders, niet vies van een gezonde dosis zelfspot. Je Deense zakenpartner zal deze humor in de meeste gevallen kunnen waarderen. Handig om te weten om het ijs te breken.

Tip: vertalen, lokalisatie en transcreatie. Wat is het verschil en wanneer heb je het nodig?

Toch zijn er wel degelijk verschillen waarvan je je als ondernemer bewust moet zijn. Grappen over de Deense koninklijke familie, bijvoorbeeld, worden in geen enkel geval gewaardeerd en kun je beter vermijden. Zeker als je nog een relatie probeert op te bouwen met je Deense zakenpartner.

De belangrijkste (zakelijke) cultuurverschillen die je wilt kennen als je zakendoet in Denemarken

Denen vinden small talk overdreven

Deense ondernemers vinden het prettig als je meteen ter zake komt. Denen werken en leven doelgericht. Impulsief handelen past niet bij de Deense zakencultuur.

Langskomen zonder afspraak is een no go

In de Deense zakenwereld is het ver vooruit plannen van afspraken gebruikelijk. Op korte termijn een afspraak maken met je Deense zakenrelatie kan opdringerig overkomen.

Ze houden zich strak aan hun agenda. Spontaan langskomen? Daar houden ze niet van. Tegelijkertijd hebben de meeste Denen wel een flexibele en sociale  instelling. Daarom laten ze niet gauw merken dat ze je onverwachte bezoek niet prettig vinden.

Jeans en sneakers zijn chique genoeg

Voor Deense begrippen zijn Nederlanders gauw overdressed. Alleen voor formele gelegenheden is het nodig om de stropdas, colbert, rok of mantelpak uit te kast te halen.

Zet je telefoon niet op stil, maar uit

In de Nederlandse zakencultuur wordt tijdens een zakelijke afspraak vaak de telefoon op tafel gelegd. Doe dit in Denemarken en je begaat een enorme zakelijke blunder. Onbewust zeg je hiermee tegen je zakenrelatie dat hij of zij niet belangrijk genoeg is om je telefoon weg te leggen. Dat komt de relatie met je zakenpartner niet ten goede. Kortom, geef je Deense zakenpartner je onverdeelde aandacht.

Dit geldt trouwens ook voor je Nederlandse zakenrelatie, dus een goede tip is: laat je telefoon maar in de broekzak. Of nog beter, in je tas. Tenzij je een vertaal app gebruikt ;).

De do’s and dont’s bij het zakendoen in Denemarken

 • Stel alleen vragen over het EU-beleid als je Deense zakenpartner hierover begint. Dit onderwerp kan gevoelig liggen.
 • Academische titels worden vrijwel niet gebruikt in e-mails of om iemand aan te spreken.
 • Deense ondernemers beginnen vroeg met tutoyeren.
  • Tip: bereid je voor door de voornamen van je zakenpartners vast uit je hoofd te leren.
 • Zorg ervoor dat je Engels op niveau is. De meeste Denen beheersen de Engelse taal goed en verwachten hetzelfde van hun zakenpartners.
 • Schrik niet als je Deense zakenpartner direct overkomt. Dit wordt in de meeste gevallen niet negatief bedoeld. Denen zijn straight to the point.
 • Geef je Deense gesprekspartner de tijd in een gesprek. Nederlanders kunnen stilte in een gesprek als ongemakkelijk ervaren, maar voor Denen is een dit moment om hun gedachten te ordenen.

Deense business facts

 • Denen zijn betrouwbaar wat betreft het op tijd betalen van facturen.
 • Denen komen hun afspraken na. Laat voor de zekerheid toch je algemene voorwaarden vertalen.
 • De Deense ondernemer is toekomstgericht ingesteld.
 • Deense ondernemers zijn goed in het onderhouden van zakelijke relaties.
 • Deense ondernemers komen het liefst meteen ter zake. Van small talk houden ze niet.
 • De besluitvorming verloopt soms iets trager dan in Nederland. Dat komt doordat dit proces in Denemarken gebaseerd is op consensus.
 • Deense ondernemers vinden op tijd komen belangrijk en werken volgens een strakke planning. Te vroeg op een afspraak komen wordt gewaardeerd en is een teken van betrouwbaarheid.
 • De Deense overheid gelooft in innovatie. Er worden forse investeringen gedaan door de overheid en internationale investeerders om een optimaal ecosysteem te creëren voor (internationale) bedrijven.
 • In Bloomberg’s 2018 Innovation Index staat Denemarken op de achtste plaats.