ondernemen in frankrijk tips

Zakendoen in Frankrijk: 600.000 nieuwe bedrijven in 2018

Grote investeringen hebben de Franse startup scene nieuw leven ingeblazen

De Franse president, Emmanuel Macron, wil van Frankrijk startup nation maken. Grote investeringen door de overheid hebben de Franse startup scene nieuw leven ingeblazen.

Frankrijk staat op de zesde plaats van toonaangevende Europese startup scenes. Met name tech-bedrijven zijn goed vertegenwoordigd.

Als je zaken wilt doen in Frankrijk, kun je aankloppen bij Station F. Hier worden ondernemers op weg geholpen door specialisten uit verschillende branches. Station F is ook de grootste startup broedplaats ter wereld en heeft maar één doel: jouw (internationale) business een succes maken.

Station F biedt 30 internationale startup programma’s, 600 jaarlijkse netwerkevenementen en brainstormsessies voor ruim 1000 aangesloten startups. Een perfecte omgeving voor entrepreneurs om hun business te laten slagen. Wat wil je als ondernemer met zakelijke ambities in Frankrijk nog meer?

Aan het eind van dit blog weet je wat belangrijk is als je wilt ondernemen in Frankrijk. Sur l’honneur, oftewel: erewoord.

In dit blog over zakendoen in Frankrijk lees je:

 • Wat de belangrijkste cultuurverschillen tussen Frankrijk en Nederland zijn.
 • Waarom de Franse economie aantrekkelijk is voor (internationale) bedrijven.
 • De do’s and dont’s over zakendoen in Frankrijk.
 • Franse taal tips.
 • Franse business facts.
Cultuuverschillen frankrijk en nederland

Zakendoen in Frankrijk is aantrekkelijker dan ooit

Sinds enkele jaren wil de Franse overheid ondernemen in Frankrijk zo aantrekkelijk mogelijk maken. Voor binnen- en buitenlandse bedrijven.

Dit doen ze door onder andere:

 • Startup financiering beschikbaar te stellen.
 • Voordelige belastingen te bieden voor startups.
 • Het opzetten van een bedrijf in Frankrijk makkelijker te maken.

Dit resulteerde in 600.000 nieuwe startups in 2018 in Frankrijk. Waaronder een groot aantal tech-bedrijven.

De Franse zakenwereld ontwikkelt zich razendsnel

Of het Franse startup ecosysteem het Engelse en het Duitse kan verslaan? Volgens sommige onderzoeksbedrijven is dit zelfs onvermijdelijk. Het Franse ecosysteem heeft de afgelopen jaren een uitzonderlijke groei doorgemaakt als het gaat om geïnvesteerde bedragen. De toekomst ziet er veelbelovend uit voor ondernemers in Frankrijk.

Het aantal tech-bedrijven in Frankrijk groeit nog steeds. Dat komt voor een deel door jonge Franse en internationale entrepreneurs, die met passie voor innovatie en ondernemerschap te werk gaan.

Frankrijk heeft momenteel 4 unicorns. Dat zijn bedrijven met een waarde van minimaal 1 miljard dollar. De Franse overheid heeft nu als doel gesteld dat er in 2025 20 unicorns in Frankrijk zijn.

Frankrijk stond niet altijd bekend als land waar je eenvoudig een eigen bedrijf kon oprichten. Vanwege strenge arbeidswetten en trage aanvraagprocessen bleven veel ondernemers weg. Tegenwoordig is Frankrijk een stuk toegankelijker voor internationale ondernemers. Er zijn er zelfs bij die het opzetten van een bedrijf in Frankrijk makkelijk noemen.

De Franse tech scene is interessant voor investeerders en ondernemers. In 2018 werd er met recordcijfers geïnvesteerd in de Franse zakenwereld en werden ruim 1300 buitenlandse investeringsprojecten opgezet. Franse ondernemers doen graag zaken met internationale ondernemers.

Doelstelling Franse overheid

Dit zijn de belangrijkste cultuurverschillen tussen Frankrijk en Nederland:

Als je succesvol wilt ondernemen in het buitenland, is het belangrijk kennis te hebben van cultuurverschillen en -overeenkomsten. Het zijn namelijk factoren die de zakencultuur bepalen.

Ga je zakendoen in Frankrijk? Dan wil je op de hoogte zijn van de lokale omgangsvormen. Hier komen een paar tips die je kunt gebruiken als je wilt ondernemen in Frankrijk.

Zoenen maar

Nederlanders staan niet bekend als een preuts volk. Maar als iemand die we net hebben ontmoet, drie zoenen geeft, vinden we dat stiekem ongemakkelijk. Voor de Fransen is dit heel normaal.

Kom op tijd

Hier kunnen de Franse en Nederlandse ondernemer elkaar goed in vinden. Nederlanders komen meestal precies op tijd. De Fransen zijn meestal vijf minuten te vroeg. Wil je een goede (eerste) indruk maken? Kom eerder dan je zakenrelatie.

Belangrijke cultuurverschil Frankrijk

Tussen juli en september worden geen belangrijke beslissingen genomen

In de Franse zakencultuur is het een ongeschreven regel dat belangrijke zaken voor de maand juli worden afgehandeld. Veel bedrijven draaien in deze periode maar op halve kracht en sluiten vroeg. Tegen het eind van de middag zijn de meeste kantoren leeg.

In augustus zaken willen doen is een verloren zaak. Hier is de bezetting het laagst en mag je blij zijn als ze de telefoon opnemen. In de overige maanden werken de Fransen vrijwel altijd door tot minimaal 19:00. Ook later op de avond is de kans groot dat een medewerker je te woord kan staan.

Franse ondernemers nemen iets meer tijd

De Nederlandse ondernemer is gewend na een akkoord meteen aan de slag te gaan. De handen meteen uit de mouwen. Terwijl de Franse ondernemer hier graag iets meer tijd voor neemt. Het plan van aanpak moet tot in detail worden uitgewerkt, als het aan hem of haar ligt.

Jaag je Franse zakenpartner niet op, maar geef hem/haar de ruimte. Franse ondernemers werken het liefst in hun eigen tempo.

Parlez-vous français?

Om goed in de smaak te vallen bij je Franse zakenpartner, moet je de Franse taal beheersen. Geen zorgen, een gesprek in vloeiend Frans is geen must. Eerder het niveau na een basiscursus Frans. Een degelijk woordje Frans wordt over het algemeen al geaccepteerd.

Jouw investering in de Franse taal  laat aan je zakenrelatie zien dat je jullie relatie serieus neemt.

Wil je je Franse zakenpartner echt omver blazen? Dan is het overtreffen van camping-Frans je geheime wapen. Tip: laat belangrijke documenten altijd vertalen door een gespecialiseerd Frans vertaalbureau.

Lees ook: een beëdigde vertaling, wanneer heb je dat nodig?

Zakelijk Frans praten tips

Do’s & dont’s als je zaken wilt doen in Frankrijk:

 • Spreek zo veel mogelijk Frans.
 • Fransen ergeren zich enorm aan taalfouten. Door je documenten te laten vertalen door een vertaalbureau kom je professioneel over.
 • De Franse zakencultuur is hiërarchisch ingesteld. Beslissingen worden door de baas gemaakt. Met medewerkers overleg je, met leidinggevenden neem je besluiten.
 • Tutoyeer pas als je zakenrelatie dat ook doet. Fransen zijn van de etiquette.
 • In de Franse zakencultuur staat de eerste ontmoeting in het teken van elkaar leren kennen. Laat daarom je stapels papier maar thuis.
 • Neem de tijd en toon interesse in de cultuur, het bedrijf en je zakenrelatie zelf.

Zo win je het vertrouwen van je Franse zakenpartner

Wat betreft het opbouwen van een zakelijke relatie lijkt de Franse ondernemer op de Italiaanse. Franse ondernemers doen het liefst zaken met mensen. Ze kijken eerst naar de persoon achter het diploma en alle prestaties en succesverhalen. Ze willen weten met wie ze in zee gaan. Ze willen zakenrelaties voor de lange termijn en zijn geen fan van vlotte deals.

Hoe win je het vertrouwen van je Franse zakenpartner?

Zo maak je een goede eerste indruk. Verzorg een diner, met goede wijn. Belangrijk om te weten is dat Fransen pas zaken doen als het dessert achter de kiezen is. Begin je te snel over zaken? Dan loop je het risico opdringerig over te komen, in plaats van geïnteresseerd. Dus geniet eerst van het toetje. Vervolgens kunnen er zaken worden besproken.

Net als de Engelse, houdt de Franse ondernemer van small talk. Interesse en kritische vragen worden gewaardeerd en zijn effectieve manieren om elkaar beter te leren kennen. Stel pas persoonlijke vragen als je Franse zakenrelatie dat ook doet.

Tip: Vertalen, lokalisatie en transcreatie. Wat is het verschil en wanneer heb je het nodig?

Geschikte onderwerpen voor small talk met je Franse zakenpartner zijn:

 • De Franse taal en cultuur.
 • Politiek.
 • Sport, vooral voetbal.

Neem de tijd om je Franse zakenpartner te leren kennen. Onderschat de waarde en het belang van een eerste ontmoeting niet. Dat doet je Franse relatie ook niet.

Franse zakenpartner vertrouwen

Franse business facts:

 • Frankrijk staat momenteel op de 10e plaats in de Global Entrepreneurial Index.
 • Doe nooit zaken via de mail. De Franse ondernemer heeft een sterke voorkeur voor face-to-face zakendoen.
 • In 2018 werden er recordbedragen geïnvesteerd in de Franse startup scene.
 • Frankrijk heeft meerdere startup broedplaatsen, zoals Station F in Parijs.
 • Steeds meer internationale tech-bedrijven doen zaken met Franse tech-bedrijven.
 • In de Franse zakencultuur kan directheid als grof worden ervaren.
 • Tutoyeer je Franse relatie niet te snel, dit kan onbeleefd overkomen.
 • In de Franse zakencultuur is het gebruikelijk om zakelijke voorstellen schriftelijk aan te leveren.
 • Fransen gaan niet snel een confrontatie uit de weg. Franse ondernemers al helemaal niet.
 • Franse startups doen zaken in 44 verschillende landen wereldwijd.
 • Een goede Franse vertaling van je website komt betrouwbaar over bij je Franse zakenpartner.