Tips voor succesvol zakendoen in Italië

zakendoen in Italie

Wil je succesvol zakendoen in Italië? Sectoren die hard groeien in Italië zijn die van de duurzame mobiliteit, waterzuivering, scheepsbouw en kastuinbouw. Veel Nederlandse ondernemers zien hun kans schoon en gaan op zoek naar Italiaanse zakenpartners.

Ongeacht je business of branche, succesvol zakendoen begint met het begrijpen van de Italiaanse cultuur. In dit blog lees je daarom de belangrijkste gebruiken en tips voor zakendoen in Italië. 

Met de informatie in dit blog op zak ben je goed voorbereid en vergroot je de kans op Italiaans succes. Andiamo!

Een eerste kennismaking

Italianen ontmoeten je graag face-to-face, zeker bij een eerste kennismaking. Stuur dus niet een zakelijk voorstel naar iemand als je die persoon zelf nog niet hebt gesproken. De kans is klein dat daar iets uitkomt.

Het is belangrijk om te uit te zoeken wie je aanspreekpunt is binnen een bedrijf. De Italiaanse bedrijfsstructuur is meer hiërarchisch dan in Nederland – de meeste mensen hebben dan ook geen beslissingsbevoegdheid. Om de baas te spreken, zul je wat moeite moeten doen.

Business lunch met Italiaanse zakenpartners

Italianen houden over het algemeen niet van vlotte, eenmalige deals. Ze gaan liever voor langdurige zakenrelaties. Even snel zakendoen is er dus niet bij. In de eerste fase is het kennismaken en aftasten, wat je bijvoorbeeld goed tijdens een zakenlunch kunt doen. Praat in het begin vooral over cultuur en sport of geef een compliment over Italië.

De zaken komen later wel.

De Italiaanse taal

Als je niet in Italië hebt gewoond, is de kans klein dat je de Italiaanse taal goed beheerst. Gelukkig hoeft dat je zakelijke succes niet in de weg staan, want veel (jongere) Italianen spreken een aardig stukje Engels. Toch zijn er ook veel oudere Italianen die de Engelse taal minder beheersen – laat staan Nederlands. 

Nederlandse ondernemers laten hun belangrijkste documenten (websites, presentatiemateriaal, productinformatie) daarom regelmatig door ons vertalen. Een goede Italiaanse vertaling kan een opdracht binnenhalen – zo voegen wij waarde toe aan jouw internationale succes. Hier lees je meer over ons vertaalbureau Italiaans.

Wist je dat het gebruikelijk is om een gesprekspartner jouw visitekaartje te overhandigen? Bij voorkeur heb je daar een Italiaanse versie van.

Onze vertalers leveren dankzij ons dubbele moedertaalprincipe perfecte vertalingen af. Een vertaling van Nederlands naar Italiaans wordt altijd gemaakt door een Italiaanse native vertaler en nagekeken door een Nederlandse native. Zij controleren elkaar en zorgen ervoor dat jouw boodschap de juiste tone of voice krijgt.

Persoonlijke presentatie

Italianen zijn vrij formeel tijdens zakelijke gesprekken. Waar je in Nederland al snel afspreekt dat je elkaar tutoyeert, kun je dat bij Italianen beter laten. Vooral bij een eerste ontmoeting wil je respectvol overkomen. 

Italianen hechten waarde aan presentatie. Denk hierbij met name aan je professionele houding en hoe je je kleedt – hier zijn Italiaanse zakenlui scherp op.

Hoe moet je je kleden in Italië

Het gebruik van academische titels tijdens zakelijke afspraken is heel normaal. Spreek je zakenpartner aan met zijn of haar titel, zoals dottore of dotoressa, gevolgd door de familienaam.

Investeer in goede kleding en zorg ervoor dat je er verzorgd uitziet. Het cliché klopt: uiterlijk is erg belangrijk in Italië. Italianen zijn over het algemeen goed gekleed en de kwaliteit van kleding is er hoog. 

Do’s en dont’s in Italië

  • investeer in relaties
  • gebruik titels (dus spreek mensen niet zo maar met hun voornaam aan)
  • wees geduldig 
  • kom goed gekleed (je wordt namelijk sterk beoordeeld op je uiterlijk)
  • vermijd onderwerpen als de maffia en corruptie

(bronnen: RVO, Nederland wereldwijd)

 

Italiaans vertaalbureau Machielsen in Groningen