Het ondernemersklimaat in Polen

Dit moet je weten als je zaken gaat doen in Polen

Als we met Nederlandse ondernemers over internationalisering praten, gaat het bijna automatisch over zakendoen in Duitsland en zakendoen in Engeland.

Waarschijnlijk voelt dit veilig, want het zijn onze buurlanden. Liever een goede buur dan een verre vriend? Maar Polen verrast vriend en vijand.

Het is de snelst groeiende economie van Europa en biedt een nieuwe, grote afzetmarkt voor Nederlandse organisaties.

Zakendoen in Polen is een slimme keuze

Polen en Nederlanders zijn beide goede onderhandelaars en hebben dezelfde mentaliteit. Die mentaliteit ligt ons bij vertaalbureau Machielsen goed. De Poolse wodka is sowieso al favoriet op de vrijdagmiddagborrel. 

En de Poolse wodka op vrijdag heeft meer impact op onze relatie met Poolse zakenpartners dan je denkt. Het vertrouwen van je zakenpartner winnen is de sleutel tot succesvol zakendoen in Polen. Investeer in de relatie en bouw stap voor stap een vriendschap op. De Polen moeten je de business gunnen.

De gunfactor kun je niet afdwingen, daar zijn veel afspraken, lunches en wodka’s voor nodig.

Zakendoen in Polen tips

Ben je van plan om te gaan ondernemen in Polen? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de cultuurverschillen en -overeenkomsten.

In deze blog delen we tips die je kunt gebruiken als je zaken wilt gaan doen in Polen.

De zakencultuur in Polen is formeler dan de Nederlandse

De Polen zijn erg betrouwbaar en qua zakencultuur zit Polen een beetje tussen Nederland en Duitsland in. Niet zo pünktlich als de Duitsers en niet zo vrij als de Hollanders. Waar het in Nederland normaal is om casual gekleed (t-shirt en sneakers) naar een afspraak te gaan, is dit voor de Poolse standaard een brug te ver. 

Polen hechten veel waarde aan hiërarchie, vooral bij grote corporates en overheidsinstanties. Als je zakendoet in Polen, is persoonlijk contact erg belangrijk. Houd er rekening mee dat een zakelijke deal tijd en geduld vraagt. 

Tip: maak een customer avatar om je doelgroep nog beter in kaart te brengen.

ondernemen in Polen

Bij grote corporates word je vaak door een delegatie ontvangen. Maar vergis je niet: degene met beslissingsbevoegdheid moet ook echt de beslissing nemen. Het is niet waarschijnlijk dat de besluitneming gedelegeerd wordt. De bureaucratie vertraagt het zakendoen in Polen enorm. Je Poolse zakenpartner is vrij formeel. Draag daarom gepaste kleding. En ook al zijn de Polen niet zo formeel als de Duitsers, tutoyeren komt later pas. 

Wist je trouwens dat de Polen je nooit de hand zullen schudden boven de drempel? Dit wordt geassocieerd met ongeluk. 

De Poolse taal als struikelblok

We schreven een blog met 7 feiten over de Poolse taal die je nog niet wist. Uit diverse bronnen bleek dat de Poolse taal een van de moeilijkste talen ter wereld is (bronnen: internet, het publiek en Amerikaanse wetenschappers). 

Maar als je zakendoet in Polen, kan de Poolse taal een struikelblok zijn. Het Pools is namelijk lastig te leren en Engels wordt alleen door de jonge generatie goed gesproken. In de grote steden beheerst een groot deel van de bevolking ook Engels. Als je een belangrijke afspraak hebt, is het raadzaam om een Poolse tolk mee te nemen. Je kunt ook gebruik maken van een handige vertaal app

Wil je de basisbeginselen van de Pools taal onder de knie krijgen? Er zijn slimme apps om een vreemde taal te leren. In deze blog hebben we de drie populairste taal-apps op een rijtje gezet.

Moeilijke Poolse zin om uit te spreken

Poolse business facts

  • Plan je afspraak vier tot vijf dagen van te voren en wees op tijd voor je afspraak (toch een beetje Duitse pünktlichkeit)
  • Maak duidelijke afspraken en ga ervan uit dat je pas een afspraak hebt als deze schriftelijk bevestigd is.
  • Het geloof speelt een grote rol in Polen. Grapjes over de kerk en religie zijn niet gepast.
  • Hetzelfde geldt voor het verleden van Polen (communisme en de Tweede Wereldoorlog). Dit heeft diepe sporen nagelaten. Wees voorzichtig als je deze onderwerpen toch aansnijdt. Maar vermijd ze liever.
  • Begin niet met je maaltijd voordat de gastheer begint. Dat is onbeleefd.
  • Polen is een van de snelst groeiende economieën van Europa. Daardoor neemt de vraag naar luxe producten enorm toe.
  • De digitale ontwikkelingen lopen achter op de Nederlandse standaard. Hier liggen enorme kansen voor online marketingbureaus, softwarebedrijven en ict-bedrijven.
  • Polen staat bekend als een productieland, maar ook op het gebied van detailhandel liggen er kansen.

 

 

Bronnen: RVO, MKB servicedesk