Zakendoen in spanje

Zakendoen in Spanje? 2018 was een topjaar voor de Spaanse zakenwereld.

Opvallend detail: in 2018 werd er met recordcijfers geïnvesteerd in de Spaanse startup scene. Daar ging maar liefst 1,2 miljard euro naartoe. Ook 2019 is de Spaanse economie sterk begonnen, met een groei van 0,7 procent in het eerste kwartaal.

De meeste investeringen kwamen van internationale investeerders en de Spaanse overheid. Met deze recordcijfers doet Spanje maar nauwelijks onder voor Stockholm, het Europese Silicon Valley.

Met deze cijfers presteerde Spanje wederom beter dan de gehele eurozone. De verwachting voor 2019 is dat de Spaanse economie groeit met 2 procent.

Met name de binnenlandse vraag is een sterke motor achter de groei.

Economisch gezien is Spanje aantrekkelijk om zaken te doen, maar voor zakelijk succes moet je je wel kunnen aanpassen aan de (regionale) cultuurverschillen. De Spaanse zakencultuur is relaxed en gastvrij, maar ook strikt als dat nodig is. Denk je dat de Spaanse taal en cultuur bij je past? Aan de siësta’s ontkom je niet.

Tip: in dit blog delen we 5 praktische tips voor een internationale contentstrategie.

Stel je voor, in een half uur met de trein van Amsterdam naar Barcelona

Onmogelijk, zou je zeggen. Misschien in een science fiction film. Of in de dromen van Elon Musk. Musk was jarenlang koploper in de race voor de eerste Hyperloop voor passagiers. Geloof het of niet, Musk heeft zijn #1 positie moeten afstaan aan de Spaanse startup Zeleros.

Een indrukwekkende startup en een van de zes bedrijven wereldwijd die zich bezighouden met het ontwikkelen van “zo’n zwevende trein”.

In dit blog over zakendoen in Spanje leggen we de do’s and dont’s uit voor zakendoen in Spanje. We geven tips over de omgangsvormen in de Spaanse zakencultuur en leggen je uit hoe je het vertrouwen wint van je Spaanse zakenpartner.

We staan ook stil bij de Spaanse startup scene en waarom deze zo aantrekkelijk is voor internationale ondernemers.

cultuurverschillen Nederland en Spanje

De Spaanse zakenwereld groeit enorm

Spaanse startups hebben zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld en dat is niet onopgemerkt gebleven. Met ruim 3500 startups en een overheid die aantrekkelijke belastingvoordelen biedt, worden Spaanse startups benaderd door bedrijven over de hele wereld. Madrid en Barcelona behoren zelfs tot de snelst groeiende startup scenes in Europa.

Het is geen verrassing dat de Spaanse zakenwereld zo hard groeit. Spanje barst van de jonge ambitieuze ondernemers en in 2017 wisten drie Spaanse universiteiten de top 10 van de Financial Times European Business School Rankings binnen te dringen.

Spanjaarden zijn een trots volk

Grappen over de Spaanse taal en cultuur zijn uit den boze voor buitenlanders. Je Spaanse zakenpartner vindt het belangrijk dat je respect hebt voor zijn of haar cultuur. Sport, en in het bijzonder voetbal, is een belangrijk onderdeel van de Spaanse cultuur.

Het nationale elftal, La Furia Roja (De Rode Woede), is de trots van Spanje en dat merk je. De kans is groot dat het Spaanse voetbal onderdeel is van je small talk. Als je zaken wilt doen in Spanje, is enige kennis van (Spaans) voetbal handig. Let op in welk deel van het land je zit.

Is je zakenpartner een Barcelona of Real Madrid supporter? De strijd tussen deze twee voetbalclubs kan gevoelig liggen. Sergio Ramos, Jordi Alba, Rodri Hernández zijn de sterspelers van het nationale elftal.

De Spaanse zakenwereld kan hard zijn. Spaanse ondernemers doen zaken zoals het Spaans nationale elftal verdedigt. Je moet van goede huize komen als je wilt onderhandelen met je Spaanse zakenrelatie. Spaanse ondernemers onderhandelen met temperament en  zakelijke voorstellen worden grondig beoordeeld. Zakendoen zit in hun bloed. Je Spaanse zakenpartner krijgt respect voor je als je met goede argumenten komt en de discussie aangaat.

De Spaanse cultuur kent veel tradities en nationale feestdagen worden groots gevierd. Een van de grotere feesten is het Fiesta Mayor. Een heilig feest dat in veel Spaanse steden en dorpen groots wordt gevierd.

De ultieme actie voor je Spaanse zakenpartner: koop een vuurwerkpakket voor Fiesta Mayor. Hij of zij vergeet je nooit meer.

relatiegeschenk in Spanje

Zo bouw je een relatie op met je Spaanse zakenpartner

Spanjaarden willen je eerst leren kennen. Zakendoen komt later.

Ze willen weten wie ze voor zich hebben. Je maakt een goede indruk bij je Spaanse zakenpartner door hem of haar uit te nodigen voor een lunch.

Goed om te weten: als je een Spaanse zakenrelatie uitnodigt voor een lunch, betaal jij. Vergeet de fooi niet. 5 tot 10 procent is gebruikelijk. Trouwens, vergeet de sangria ook niet.

Wat spraakwater is nooit verkeerd.

Samen eten is voor Spanjaarden een groot sociaal goed. Aan tafel leer je elkaar kennen en wordt er vertrouwen opgebouwd. Spanjaarden zijn over het algemeen gastvrij en bezorgen hun gasten graag een plezierige avond. Wees relaxed en vermaak jezelf. Na het eten worden er pas zaken besproken.

Je Spaanse zakenpartner vindt het geweldig als je belangstelling hebt voor de Spaanse cultuur. Kom maar door met vragen, ze vertellen er graag over.

Zorg ervoor dat je het contact met je Spaanse zakenpartner goed onderhoudt.

Als jullie eenmaal zakendoen, blijft een goede lunch terugkomen. Je moet er niet vreemd van opkijken als je Spaanse zakenpartner te laat is voor jullie afspraak of een deadline mist. Vaak neemt hij of zij de afgesproken tijd niet heel nauw. Vat het niet persoonlijk op als je zakenpartner te laat is en maak je vooral niet druk. Het zegt namelijk niets over zijn of haar interesse in jullie zakenrelatie.

Veel Spanjaarden leven niet voor niets volgens het Spaanse credo “manãna manãna”.

Ondanks dat Spaanse ondernemers niet op de minuut leven, raden we je aan op tijd te komen. Het blijft een teken van betrouwbaarheid. Het is slim om na de lunch je Spaanse zakenpartner een mail te sturen met de gemaakte afspraken.

Spaanse ondernemers zijn zonder twijfel minder punctueel dan Duitse ondernemers.

Spaanse normen en waarden

Spanjaarden houden van hun taal en cultuur

Met Engels spreken kom je een heel eind, met Spaans het verst. Met name in de kleinere steden en dorpen wordt Spaans spreken gewaardeerd. In grotere steden zoals Madrid, Barcelona en Valencia wordt er meer Engels gesproken.

Het aantal bedrijven met Engelssprekend personeel groeit, toch is contact in het Spaans je beste keuze. Spanjaarden doen graag zaken in het Spaans. Spaanse ondernemers gaan sneller met je in zee als je Spaans spreekt.

Als je de Spaanse taal niet beheerst, raden we je aan alle schriftelijke communicatie uit te besteden aan een professioneel vertaalbureau. Zo voorkom je zakelijke misverstanden. Houd rekening met de verschillende lokale talen zoals het Catalaans, Galicisch en Baskisch.

Een in het Spaans vertaalde website komt betrouwbaar over op je Spaanse doelgroep. Daarmee vergroot je de kans dat een Spaanse ondernemer met je in zee gaat. In dit blog delen we ons stappenplan voor een succesvolle website vertaling.

Spaanse taal en cultuur feiten

Zakelijke omgangsvormen in Spanje

Laat je niet afschrikken door de vele handgebaren en stemverheffingen van je Spaanse zakenpartner. Spanjaarden praten over het algemeen hard en met temperament.

Aan het begin en eind van een afspraak wordt de hand geschud. Een omhelzing of een hand op de schouder is niet gebruikelijk.

In vergelijking tot andere landen worden academische titels in Spanje weinig gebruikt. Je kunt je Spaanse zakenpartner aanspreken met senõr of senõra.

Het ijs breken met small talk? De favoriete gespreksonderwerpen van de Spanjaard zijn politiek, familie en sport. Met verstand van (Spaans) voetbal scoor je extra punten, zoals gezegd.

Dit zeggen succesvolle internationale ondernemers over zakendoen in Spanje:

  • Spanjaarden gaan pas met je in zee als ze je kennen.
  • Spaanse ondernemers doen graag zaken na een goede lunch.
  • Spaanse ondernemers nemen de tijd voor belangrijke beslissingen
  • Het kan lang duren voordat je Spaanse zakenpartner een factuur betaalt.
  • Traditionele bedrijven hangen vaak meer aan hiërarchie.
  • Pas op met grapjes over de baas.
Zakendoen met Spanjaarden
Summary
Ga je zakendoen in Spanje? Fireworks make the dream work!
Article Name
Ga je zakendoen in Spanje? Fireworks make the dream work!
Description
Economisch gezien is Spanje aantrekkelijk om zaken te doen, maar voor zakelijk succes moet je je wel kunnen aanpassen aan de (regionale) cultuurverschillen. De Spaanse zakencultuur is relaxed en gastvrij, maar ook strikt als dat nodig is. Denk je dat de Spaanse taal en cultuur bij je past? Aan de siësta's ontkom je niet.
Author
Publisher Name
Machielsen
Publisher Logo