Ondernemen in Zweden: handige tips + do’s en dont’s

zakendoen in Zweden

Voor veel Nederlandse ondernemers is ondernemen in Zweden een mooie mogelijkheid om te groeien. De grote investeringen die worden gedaan in infrastructuur, gezondheidszorg en (duurzame) productontwikkeling, zijn veelbelovend.

Wil je internationaal ondernemen in Zweden? Start je er een eigen bedrijf of zoek je Scandinavische handelspartners? Om succesvol te ondernemen in dit land, moet je rekening houden met een aantal zaken. 

In dit blog vind je handige tips en de belangrijkste do’s en dont’s voor zakendoen in Zweden. Nu går vi!

Belangrijke documenten moeten kloppen

Het op orde hebben van je documenten is misschien niet het leukste van ondernemen, maar wel belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan je belastingzaken en juridische documenten. Is jouw organisatie actief in de technische sector en werk je samen met Zweedse partners? Ook het vertalen van documenten als technische handleidingen is dan een slimme zet.

Wil je indruk maken op Zweedse investeerders? Laat je ondernemingsplan in het Zweeds vertalen door onze deskundige vertalers.

De Zweedse taal

Zweedse ondernemers zijn gewend aan zakendoen in het Engels en beheersen de Engelse taal goed. Toch wordt een bescheiden woordje Zweeds van jouw kant gewaardeerd. Door een beetje Zweeds in je communicatie te verwerken, scoor je extra punten. Meer fun facts over de Zweedse taal lezen? Bekijk onze alle feiten over het Zweeds.

Sta je op het punt een deal te maken met een Zweedse onderneming? Laat je algemene voorwaarden vertalen door een deskundig vertaalbureau. Belangrijke documenten moeten foutloos en correct zijn. Slordigheid wordt in Zweden niet op prijs gesteld.

Wil je het ijs breken bij je zakenpartner? Zeg dan: “God morgon, hur är det?” Zo wens je iemand in correct Zweeds een goede morgen toe en vraag je hoe het gaat. Verdiep je in de Zweedse taal en cultuur om te laten zien dat jij de zakenrelatie serieus neemt.

De zakelijke Zweedse etiquette

Ze zijn nauwkeurig

Als Zweedse ondernemers ergens om bekend staan, is het hun nauwkeurigheid. Ze betalen de afgesproken bedragen, komen op tijd en hebben hun zaken tot in de puntjes geregeld. Wees hierop voorbereid. Zorg dat je je afspraken nakomt en verdiep je in hun bedrijf – dat doen ze bij jou ook.

Ze doen bewust zaken

Bij zakendoen in Zweden staat maatschappelijk verantwoord ondernemen centraal. Zaken als het klimaat, duurzaamheid en onderlinge betrouwbaarheid vinden ze erg belangrijk. 

Maatschappelijk verantwoord ondernemen in Zweden

Zweden doen bewust zaken en houden niet van overdrijven. Kom, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Verenigde Staten, niet aan in te opvallende kleding of met dure relatiegeschenken. Het hoeft allemaal niet zo uitbundig. Zweden raken eerder overtuigd van meetbare resultaten en cijfers, dus presenteer deze op een heldere manier. 

Ze nemen de tijd

In de Zweedse zakenwereld nemen ze de tijd. Net als de Italiaanse ondernemer handelt een Zweed zelden impulsief. Geen vlotte deals, maar duurzame zakenrelaties. Voor jou als ondernemer betekent dit dat je een lange adem moet hebben. 

Een eerste contactmoment gaat meestal via e-mail. Presenteer jouw product of bedrijf zo goed mogelijk en wacht de reactie af. Heb je hulp nodig bij het vertellen van je verhaal? Goede tekstschrijvers brengen op een effectieve manier de gewenste boodschap over op je doelgroep.

Zweedse ondernemers stappen niet zomaar over op een nieuwe leverancier of handelspartner. Maar als het je eenmaal lukt om een vertrouwensrelatie op te bouwen, heb je aan Zweden heel trouwe partners. 

Tip: bereik potentiële zakenpartners met internationale contentmarketing. Het is de beste investering in digitale marketing.

Do’s en dont’s in Zweden

  • werk aan het vertrouwen
  • wees professioneel en bereid je goed voor
  • kleed je niet te opvallend
  • kom niet te laat bij meetings
  • vermijd confrontaties – daar houden ze niet van

Met goed vertaalde Zweedse teksten alleen kom je er niet. Om je wereldwijde ambities waar te maken, zul je meer moeten doen. Internationale contentmarketing zorgt ervoor dat je zowel in binnen- als buitenland wordt gevonden door de mensen die je wilt bereiken. 

Interesse? Neem contact met ons op, dan plannen we snel een meeting in.

(bronnen: RVO, Ondernemersplein)