Wat is een alinea?

wat is een alinea

Alinea’s zijn belangrijke bouwstenen van teksten. Wij vertellen je wat een alinea is, hoe je alinea’s herkent en wat een goede alinea is. 

Betekenis alinea

Een alinea is een stuk tekst van meerdere zinnen. Alinea’s beginnen altijd op een nieuwe regel. In de basis heeft elke alinea één kerngedachte. Dit is de belangrijkste informatie in de alinea: een soort hoofdonderwerp. Meestal vind je de kerngedachte in een kernzin: vaak de eerste zin of de laatste zin van de alinea. De rest van de alinea sluit hierop aan. Doordat je per alinea één onderwerp behandelt, zorg je voor structuur in je tekst.

Hoe herken je een alinea? 

Je kunt op twee manieren zien waar een alinea begint: 

  • optie 1: een alinea begint met een inspringing; 
  • optie 2: een alinea heeft witruimte boven en onder.

Let op: je mag geen inspringing én witruimte gebruiken. Kies dus een van deze twee opties, maar niet allebei tegelijk.

Wat is een goede alinea? 

Een alinea bestaat uit meer dan één zin. Tegelijkertijd moeten alinea’s niet te lang zijn: alinea’s van een halve pagina zijn niet overzichtelijk. In online teksten is het beter om alinea’s relatief kort te houden. Sterker nog: soms zie je in blogs alinea’s van maar één zin. 

Zorg dat alinea’s één onderwerp behandelen. Zo houd je de tekst overzichtelijk voor de lezer. Als je de kerngedachte in de eerste of laatste zin zet, dwing je jezelf om helder te schrijven. Dan blijft je tekst to the point. En dat leest makkelijker!

Ten slotte: let erop dat alinea’s onderlinge samenhang hebben. Op die manier bewaak je de structuur in je tekst en spring je niet van de hak op de tak. Je kunt onderlinge samenhang duidelijk maken voor je lezer door signaalwoorden te gebruiken.

 

alinea-betekenis