Is het de blog of het blog?

Taal

de blog of het blog?

Inhoudsopgave

Is het de blog of het blog? Wat is de juiste schrijfwijze?

Voordat ik de blogpagina kon inrichten, moest ik even nazoeken of het nou ‘de blog’ of ‘het blog’ was.

Dit zijn de belangrijkste punten uit dit blog: 

  • “De blog” en “het blog” zijn beide correct.
  • Een blog is een artikel op een website waarin kennis gedeeld wordt.

Deze blog of dit blog

Zowel “de blog” als “het blog” zijn correcte schrijfwijzen. Een blog is een artikel op een website waarin kennis of ervaringen worden gedeeld, meestal bestaande uit ongeveer 500 woorden. Blogs zijn geschikt voor het beantwoorden van vragen van de doelgroep en versterken de positie als deskundige op een vakgebied.

Blog kan in het Nederlands geschreven worden als de blog én het blog. Feit is dat ‘blog’ een verkorte versie is van het Engelse woord ‘weblog’ en dat ‘de blog’ en ‘het blog’ allebei goed zijn.

Ik vond vlammende betogen voor beide varianten, allemaal op basis van het taalgevoel van de schrijvers en de autoriteit van instituten als de Taalunie en het Genootschap Onze Taal.

Uit dat alles kon ik opmaken dat iedereen er een mening over heeft en dat al die meningen te verdedigen zijn.

Tip: dankzij onze contentstrategie is het organisch verkeer naar onze website is met 114% toegenomen. In deze blog delen we onze strategie.

Wat is de juiste schrijfwijze voor blog?

Dus: zowel de blog als het blog is goed. Wel is het zo dat je een keuze moet maken en vervolgens consequent moet zijn.

Kies je voor ‘het blog’? Verwijs er dan naar met ‘dit blog’, ‘leuk blog’ en ‘kort blog’. Ga je voor ‘de blog’, kies dan ook voor ‘deze blog’, ‘leuke blog’ en ‘korte blog’.

Wat betekent blog?

Een blog is in feite niets meer en niets minder dan een artikel dat je op je website plaatst, waarin je je kennis of ervaringen deelt. Het is de meest gangbare vorm van content. Een blog bestaat meestal uit 500 woorden, bevat vaak foto’s en beantwoordt vragen van je lezers of doelgroep.

Blogs met een educatieve inhoud zijn uitstekend om je positie als deskundige op je vakgebied te versterken: je bewerkstelligt er zogenaamd denkleiderschap mee.

Een blog kan alle vormen aannemen, van een kort, populair wetenschappelijk artikel tot een praktisch lijstje met tips. Alles is mogelijk in een blog – dat maakt deze vorm van schrijven zo toegankelijk.

Tip: lees ook over contentmarketing.

Mensen zoeken van alles op op internet. Informatie over een product dat ze willen kopen, over hoe ze iets moeten aanpakken of over een bepaald onderwerp waarin ze geïnteresseerd zijn. Blogs zijn het perfecte marketinginstrument om vragen van je ideale klant te beantwoorden.

 

Jouke de Jong

Jouke de Jong

Jouke is SEO specialist en storyteller. Als je verhaal te ingewikkeld is, luistert niemand. Je wilt laten zien dat jouw dienst het probleem van je klant oplost, in welke taal dan ook.