Propositie: betekenis en voorbeelden

propositie-betekenis

Denk je aan marketing, dan denk je aan een propositie. Een propositie vormt de basis voor wat en hoe je bedrijf communiceert. In dit blog lees je wat propositie betekent, inclusief voorbeelden. Ook lees je wat het verschil is met positionering.

Wat betekent propositie?

Een propositie verwijst naar de waarde die je als bedrijf belooft te leveren aan je klant. Het maakt onderdeel uit van de algemene marketingstrategie van een bedrijf. Een propositie geeft bijvoorbeeld richting aan de content op je website. Het moet te herkennen zijn in elke fase van de customer journey.

Het doel van een propositie is om te verkopen: wat ‘krijgen’ klanten als ze bij jou kopen? Een goede propositie vertelt een klant een van deze drie dingen (of alledrie):

  • in welke behoefte het product voorziet;
  • wat de voordelen van het product zijn;
  • waarom dit product beter is dan dat van de concurrenten.

Voorbeelden van proposities

De beste proposities zijn kort, helder en toch onderscheidend. Zo is de propositie van Airbnb: “Book unique homes and experience a city like a local”. Als klant weet je direct waar je aan toe bent. 

Een ander sterk voorbeeld is de propositie van Slack, een chat-app voor teams op werk. Met “Where work happens” geeft Slack precies aan welke waarde ze levert: productiviteit.

Ook de waardepropositie van Uber is sterk. Met “Always get the ride you want” spreken ze tegelijkertijd hun twee doelgroepen aan. Mensen die een taxi zoeken, herkennen zich erin. Ook voor chauffeurs is Uber’s waarde snel duidelijk: je bepaalt zelf wanneer je rijdt.

Tip om een propositie te bedenken

Tijdens het bedenken van een propositie moet je heel kritisch zijn. Sommige bedrijven begraven hun propositie in modewoorden en zinloze slogans. Blijf uit de buurt van woorden als innovatief en klantgericht, daar prikt de klant doorheen. Probeer echt tot de kern van jouw product of dienst te komen.

Verschil tussen propositie en positionering

Soms wordt propositie verward met positionering. Niet gek, want de begrippen hebben veel met elkaar te maken. Sterker nog: positionering doe je vaak aan de hand van je propositie.

Bij positionering verbind je de eigenschappen en kenmerken van je merk op zo’n manier dat je een unieke positie krijgt in het hoofd van je doelgroep. De nadruk ligt bij positionering op hoe jij je onderscheidt van concurrenten. Hoe wil je dat een klant jou ziet ten opzichte van je directe concurrenten? 

Samengevat: propositie is een belofte in een of twee zinnen, positionering is een heel proces. En waar propositie zich richt op verkoop, ligt de focus van positionering op het onderscheidend vermogen.

Heb je moeite met het op papier zetten van je positionering? Wij hebben al veel bedrijven geholpen met hun propositie én positionering – van merkdocument tot complete website. Meer weten? Vraag een vrijblijvende offerte aan, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op!

 

propositie-betekenis