Buyer persona: een van de meest ondergewaardeerde facetten van marketing

buyer persona

Is een buyer persona een noodzakelijk kwaad? Of de sleutel tot succesvolle campagnes?

Ik denk dat het maken van een buyer persona een van de meest ondergewaardeerde facetten van digitale marketing is. There, I said it. 

Sterker: een buyer persona of customer avatar is de basis voor iedere vorm van marketing.

Zonder een goede buyer persona is het bijna onmogelijk om een effectieve contentmarketingstrategie te maken. Door je contentmarketing af te stemmen op een buyer persona, word je gedwongen om campagnes te creëren die naadloos aansluiten op je doelgroep.

Het maken van een customer avatar is een van de belangrijkste onderdelen van onze onboarding procedure. Voor het contentmarketingbureau en het vertaalbureau hebben we een uitgebreide intake waarin we de buyer persona van onze klant duidelijk in kaart brengen. 

We hebben in meerdere blogs beschreven hoe belangrijk het is om je content af te stemmen op je doelgroep. Een SEO-tekst schrijf je voor je doelgroep, niet voor Google. 

In dit blog leg ik uit waarom het maken van een persona zo’n cruciaal (en ondergewaardeerd) onderdeel is van digitale marketing.

In dit blog lees je:

 • Wat een buyer persona is 
 • Waarom je een buyer persona moet gebruiken
 • 7 redenen waarom een buyer persona je helpt betere content te maken
 • Hoe je een buyer persona maakt [+ gratis template]
 • Hoe wij een customer avatar in de praktijk gebruiken 
Wat is een buyer persona

Wat is een buyer persona?

Hoe goed ken jij je doelgroep? Kun jij je ideale klant omschrijven? Welke pijnpunten heeft je ideale klant? Welke boeken leest die ideale klant, wat is zijn of haar informatiebronnen? 

Nu denk je waarschijnlijk: gaat dat niet een beetje ver?

Maar dit is wel waar een buyer persona om draait. Kort samengevat is een buyer persona of customer avatar een profiel van een personage dat jouw ideale klant vertegenwoordigt. Het maken van zo’n personificatie is de sleutel tot succesvolle marketing campagnes. Doordat je weet wat er speelt bij je ideale klant, kun je content maken die naadloos aansluit op zijn of haar behoeften. 

De definitie van buyer persona

Een buyer persona is een fictief personage dat je ideale klant vertegenwoordigt. Je stelt de persona samen op basis van klantdata en marktstatistieken. 

Hubspot heeft de volgende definitie van een buyer persona:

Een Buyer Persona is een semi-fictieve weergave van je ideale klant op basis van marktonderzoek en bestaande klantgegevens.

Overweeg bij het maken van je customer avatar om demografische gegevens, gedragspatronen, motivaties en doelen op te nemen. Hoe gedetailleerder je bent, hoe beter.

Waarom je een buyer persona moet gebruiken

Laten we eerlijk zijn, slechte content is er genoeg. Maar wat heeft dat met persona marketing te maken?

Een buyer persona helpt je om betere content te maken. Goede contentmarketing is gebaseerd op een simpel principe: je wilt je doelgroep oprecht een stap verder helpen. Ik ben ervan overtuigd dat je dat alleen kunt doen als je weet welke uitdagingen en pijnpunten jouw ideale klant heeft. 

Goede content is afgestemd op je ideale klant. Uit onderzoek van Mark Schaefer blijkt dat 3 tot 4 buyer persona’s vaak verantwoordelijk zijn voor meer dan 90% van de omzet van een bedrijf.

Uit deze quotes van marketing specialisten blijkt hoe belangrijk het is om je doelgroep te kennen

 “A lot of marketers are under the assumption that simply creating more content than the competition will get them the results they want. I beg to differ. If Google algorithm updates like Panda and Penguin have shown us anything, it’s that quality trumps everything else.” 

Neil Patel

Quote neil patel

“Great marketers have immense empathy for their audience. They can put themselves in their shoes, live their lives, feel what they feel, go where they go, and respond how they’d respond. That empathy comes out in content that resonates with your audience.” 

Rand Fishkin

Content quote van Rand Fishkin

“Either write something worth reading or do something worth writing about.”

Benjamin Franklin

Content quote van Benjamin Franklin

 

Betere content door avatar

7 redenen waarom een buyer persona je helpt om betere content te maken

 • Door een persona kun je gerichter doelen stellen en acquireren
 • Zonder te weten met wie je gaat communiceren is het bijna onmogelijk om je product of dienst op de markt te brengen
 • Je kunt je producten en diensten beter positioneren en relevanter maken voor je doelgroep
 • Door een avatar te maken, word je gedwongen om je te verdiepen in je doelgroep. Dit geeft je waardevolle inzichten op het gebied van marketing, zoekwoorden die je SEO-tekstschrijver kan gebruiken, user experience en zakelijke kansen
 • Door je te richten op een persona, werk je doelgerichter, gestructureerder en verspil je minder tijd
 • Je krijgt een beter inzicht in de customer journey van je kopers en potentiële klanten
 • Je leads zullen van hogere kwaliteit zijn

Hoe maak je een buyer persona?

Ben je overtuigd en wil je aan de slag met persona based marketing? Volg onderstaande stappen om een buyer persona te maken. 

Ik raad je aan om drie tot vier persona’s te maken. Ik moet eerlijk zeggen dat wij er zes hebben. Drie avatars voor het vertaalbureau (één avatar is zelfs speciaal gecreëerd voor ons vertaalbureau in Amsterdam) en drie voor het contentbureau. Straks laat ik je zien hoe we een van onze persona’s gebruikt hebben om waardevolle content te creëren. 

Om te beginnen heb je een buyer persona template nodig. Via deze link kun je een template downloaden.

Wij gebruiken zelf het customer avatar template van Digital Marketer. 

In vier stappen een buyer persona maken

 • stap 1. Maak een beschrijving van je ideale klant. Koopt je ideale klant een bepaalde dienst bij je, neemt hij een x aantal uren af, is dit een klant waar je ook een biertje mee zou drinken in de kroeg of is hij actief in een bepaalde (niche) markt? Dit kun je ook doen op basis van de klanten die je nu hebt. Welke klanten vind je wel prettig om voor te werken en welke niet? Ga op zoek naar een patroon.
 • stap 2. Download het avatar template en begin met invullen. Het lijkt misschien veel en sommige punten lijken onmogelijk om in te vullen. Ga eerst op je gevoel af en vul het template zo zorgvuldig mogelijk in.
 • stap 3. Wie kun je beter om input vragen dan je ideale klant zelf? De meeste klanten vinden het leuk om hieraan mee te werken en dragen graag bij aan de groei van je business. Bel hen op en vraag of ze tijd hebben voor een paar simpele vragen. Gratis bijvangst van dit gesprek is meestal dat je klanten zich bewust worden van hun gedrag, dat je hen op ideeën brengt en dat ze je daar dankbaar voor zijn.
 • stap 4. Werk het interview uit en vul de customer avatar met de informatie. Dit “onderzoek” staat garant voor waardevolle inzichten en marktkennis. Kennis die je concurrent niet heeft.

 

Buyer persona in de praktijk en een handig voorbeeld

Een van onze buyer persona’s heet Busy Betty. 

Wat we met je gaan delen, is eigenlijk onze blueprint voor succes. We hebben veel moeite moeten doen om deze informatie te krijgen. We hebben bijvoorbeeld 10 secretaresses geïnterviewd om deze buyer persona samen te stellen. 

Toen we begonnen met contentmarketing, merkten we snel dat er ontzettend veel aanvragen kwamen van secretaresses. Ze kregen de opdracht om ‘iets met marketing’ te doen. 

Het lijkt haar leuk om te doen, maar eigenlijk heeft Busy Betty het te druk. Soms komt ze eraan toe en plaatst ze een mooie afbeelding op social media, maar haar inspanningen leveren weinig op. 

En we kunnen het Betty niet kwalijk nemen. Ze heeft te weinig tijd, te weinig kennis en weet niet wat werkt. 

Maar goed, Betty wil er iets van maken en gaat op zoek naar hulp. In eerste instantie zoekt ze naar informatie om haar kennis te upgraden, ze zoekt naar templates die haar werk makkelijker maken en ze zoekt naar tijdbesparende tools. 

Voorbeeld buyer persona

Korte samenvatting van onze buyer persona Busy Betty:

 • Leeftijd: 22-35 jaar
 • Functie: secretaresse, office manager
 • Locatie: Nederland
 • Branche: technische sector (maakindustrie)
 • Pijnpunten: tijd, marketing kennis
 • Mogelijke bezwaren tegen samenwerking: wil het graag zelf doen

Op basis van deze informatie hebben we een strategie gemaakt. 

We zijn begonnen met het schrijven van 3 blogs. Die hebben we volledig afgestemd op de pijnpunten van Busy Betty.

 • Hoe schrijf je een blog? Een uitgebreide gids waarin we Busy Betty uitleggen hoe je een blog schrijft en waaraan een goed blog moet voldoen. En we geven algemene tips over het maken van blogs en een blogstrategie.
 • Herre heeft een blog geschreven over de socialmedia-tools die hij gebruikt om onze eigen social media content te maken. Het zijn gratis tools en zeer toegankelijk, perfect voor Busy Betty.
 • Een blog waarin we 3 handige templates beschikbaar stellen voor Busy Betty. Een kalender om de content te plannen, een customer avatar template om je ideale klant in kaart te brengen en onze favoriete tools.

Deze blogs zijn waardevol voor Busy Betty, omdat ze haar pijnpunten wegnemen. Met de content proberen we Betty oprecht een stap verder te helpen. We hebben deze blogs alleen kunnen schrijven dankzij de input van de 10 geïnterviewde secretaresses.

Ook handig: de ideale socialmedia-afmetingen (2019) op een rij. 

 

Dit zijn de drie belangrijkste redenen om een buyer persona te gebruiken:

Buyer personas zijn cruciaal voor het maken van strategieën en het creëren van content die je merk onderscheiden van concurrenten. De beste persona’s worden gemaakt op basis van echte enquêtes en interviews.

 • Een buyer persona geeft je waardevolle marktinzichten
 • Een buyer persona zorgt voor betere leads
 • Een buyer persona brengt focus aan in al je marketing
SEO-specialist bij bureau Machielsen

Wil je buyer persona's en aan de slag met contentmarketing?

Met onze gratis content- en SEO-audit laten we zien hoe je het maximale uit je website haalt. Wij brengen in kaart hoe je er nu voor staat en waar je grootste kansen liggen. Je ontvangt een op maat gemaakt rapport met direct toepasbare tips en tricks.


Doe mij maar zo'n gratis SEO-audit