Wat is globalisering? En wat zijn de voor- en nadelen van globalisering?

wat is globalisering precies?

We gebruiken het woord globalisering om de groeiende onderlinge afhankelijkheid van de economieën, culturen en bevolkingsgroepen in de wereld te beschrijven. 

Heel simpel gezegd: mensen over de hele wereld krijgen steeds meer met elkaar te maken. Op economisch, cultureel, maar ook op politiek vlak.

Globalisering: wat is het precies?

De drijfveer van globalisering is de wereldwijde handel in goederen en diensten, technologie, mensen en informatie. Je reist tegenwoordig eenvoudig de hele wereld over, koopt zonder moeite iets bij een internationale e-commerce winkel, en staat via internet in verbinding met iedereen.

wat is globalisering infographic

Tip: Wil je een website laten vertalen

Wat betekent globalisering voor jouw bedrijf?

Er wordt meer internationale handel gedaan dankzij globalisering. En iedereen die in of met het buitenland zakendoet, moet zich bewust zijn van de uitdagingen.

Het is niet zo moeilijk om een buitenlandse markt te betreden. Toch blijft het bereiken van je buitenlandse doelgroep een enorme uitdaging. Stem jij je producten, diensten én marketing goed afstemt op die mensen? Pas dan heb je een kans van slagen. 

Ga jij zakendoen in het buitenland? Om de juiste mensen te bereiken met je website, heb je een SEO-vertaling nodig. De vertaling is dan geoptimaliseerd op basis van de juiste zoektermen en zoekintentie van je doelgroep.

De voor- en nadelen van globalisering

Globalisering heeft positieve, maar ook negatieve gevolgen. Want waar een gezonde wereldeconomie voor de een succes betekent, kan het een ander benadelen.

Voordelen van globalisering:

  • Zorgt voor grotere toegang tot goederen en diensten
  • Kan mensen uit armoede halen
  • Vergroot het culturele bewustzijn

Nadelen van globalisering

  • Kan laaggeschoolde banen in ontwikkelde landen laten verdwijnen
  • Zet arbeidsrechten, mensenrechten en milieubescherming onder druk
  • Plaatst meer macht in de handen van grote multinationals