Wat is globalisering? En wat zijn de voor- en nadelen van globalisering?

wat is globalisering

We gebruiken het woord globalisering om de groeiende onderlinge afhankelijkheid van de economieën, culturen en bevolkingsgroepen in de wereld te beschrijven. 

Heel simpel gezegd: mensen over de hele wereld krijgen steeds meer met elkaar te maken. Op economisch, cultureel en politiek vlak.

Dit artikel verkent de complexiteit van globalisering, de implicaties voor bedrijven en de voordelen en nadelen van deze wereldwijde trend.

Dit blog in 10 seconden:

 • Globalisering verwijst naar de toenemende interactie en afhankelijkheid tussen wereldwijde economieën, culturen en bevolkingsgroepen.
 • Het wordt aangedreven door de wereldwijde handel in goederen, diensten, technologie en informatie.
 • Voor bedrijven biedt globalisering de mogelijkheid om internationale markten te betreden, maar het vergt een goed afgestemde marketing en productaanpak.
 • SEO-vertalingen kunnen bedrijven helpen hun internationale doelgroepen effectief te bereiken.
 • Globalisering heeft zowel voordelen (grotere toegang tot goederen en diensten, armoedevermindering, vergroot cultureel bewustzijn) als nadelen (verlies van laaggeschoolde banen, bedreiging van arbeidsrechten en milieu, toename van de macht van multinationals).

Globalisering: wat is het precies?

De drijfveer van globalisering is de wereldwijde handel in goederen, diensten, technologie en informatie. Je reist tegenwoordig eenvoudig de hele wereld over, koopt zonder moeite iets bij een internationale e-commerce-winkel, en bent via internet met iedereen verbonden.

wat is globalisering infographic

Wat betekent globalisering voor jouw bedrijf?

Dankzij globalisering wordt meer internationale handel gedaan. Daardoor is het voor bedrijven het interessant om over de grens te kijken. Iedereen die in of met het buitenland zakendoet, moet zich bewust zijn van de uitdagingen.

Uiteindelijk is het niet zo moeilijk om een buitenlandse markt te betreden. De échte uitdaging? Het bereiken van je buitenlandse doelgroep. Daarom moeten bedrijven producten, diensten én marketing goed afstemmen op hun doelgroep. Alleen dan hebben ze een kans van slagen. 

Om de juiste mensen te bereiken, heb je een SEO-vertaling nodig. Deze vertaling is geoptimaliseerd op basis van de juiste zoektermen en zoekintentie van je doelgroep.

Tip: 100% aansluiten op je internationale doelgroep? Laat je website vertalen!

De voor- en nadelen van globalisering

Globalisering heeft positieve en negatieve kanten. Waar een wereldeconomie voor de een succes betekent, kan het een ander benadelen.

Voordelen van globalisering

 • Zorgt voor grotere toegang tot goederen en diensten
 • Kan mensen uit armoede halen
 • Vergroot het culturele bewustzijn

Nadelen van globalisering

 • Kan laaggeschoolde banen in ontwikkelde landen laten verdwijnen
 • Zet arbeidsrechten, mensenrechten en milieubescherming onder druk
 • Zorgt voor meer macht in de handen van grote multinationals