Een blog beginnen in 5 praktische stappen: de ultieme gids voor beginners

Blog beginnen

Wil je een blog beginnen? In dit blog laat ik je zien hoe je een blog kunt starten. 

Als je wilt beginnen met bloggen, komt er veel op je af: je moet de techniek van je blog regelen, blog-onderwerpen bedenken en je moet uiteraard blogs schrijven. 

Bloggen is veel werk. Heeft een blog beginnen nog wel zin in 2020?

Jazeker. Voor ons SEO-project schreven we in 7 maanden tijd 70 blogs. En ons experiment is geslaagd: organic traffic naar ons blog groeide van 0 naar 6000 bezoekers.

traffic genereren door bloggen

De website rankt nu met ruim 2500 keywords in Google en we hebben ongeveer 50 top 3-posities. 

In dit blog laat ik je precies zien hoe jij kunt beginnen met bloggen. 

Een website om je blog te beginnen 

Voordat je überhaupt kunt bloggen, heb je een plek nodig waar je je blog op kunt draaien. Dit kan een eigen domein zijn of je kunt een gratis blog aanmaken op wordpress.com. 

Als je zakelijk gaat bloggen of zakelijk ambities met je blog hebt, raad ik je aan om een domein aan te schaffen voor je blog. Het vastleggen van een domeinnaam is niet duur, voor een paar euro ben je klaar. 

Naast een domeinnaam heb je ook hosting nodig. Domeinnaam en hosting kun je vergelijken met je computer. Je domeinnaam en website is wat je ziet (beeldscherm) de hosting vindt plaats achter de schermen (computer). 

Vervolgens moet je een CMS installeren op je website, een thema kiezen, blog-onderwerpen bedenken. En last but not least: bloggen. 

 

Benieuwd wat content voor jouw bedrijf kan betekenen? Check wat wij voor je kunnen doen als contentmarketing-bureau. Nu al overtuigd? Vraag direct een vrijblijvende offerte aan!

1. Een domeinnaam vastleggen

De domeinnaam is de URL van je blog. De URL en domeinnaam van onze website is machielsen.nl. In principe ben je vrij om zelf een domeinnaam te kiezen voor je blog, mits deze naam nog vrij is. 

Het is wel verstandig om goed na te denken over je domeinnaam. Ga je bloggen over voeding en gezondheid? Dan is het een beetje raar om frietmetmayo.nl als domein te kiezen. 

domeinnaam voor een blog

Wil je over meerdere onderwerpen bloggen? Bijvoorbeeld over voeding, sport, gezondheid en contentmarketing (omdat dat onderwerpen zijn die je leuk vindt)? Kies dan een naam waarmee je de vrijheid hebt om te switchen tussen onderwerpen.

Voor ons SEO-project bloggen we over voeding, work-out, lifehacks, leisure en recepten. Dat past allemaal goed bij onze domeinnaam ‘The Health Issue’.  

Lees ook: wat is SEO? Een praktische uitleg van zoekmachine-optimalisatie

2. Hosting voor je website

Om een blog te beginnen, moet je je blog ergens hosten. Simpel gezegd is hosting het huren van opslagruimte, rekenkracht en geheugen op een server. 

De hostingpartij zorgt ervoor dat je jouw blogs, artikelen en afbeeldingen kunt opslaan. Door je website te uploaden naar een hostingpartij, wordt je website bereikbaar voor iedereen. 

Lees ook: wat is content? En waarom is contentmarketing zo succesvol?

3. CMS installeren

Tijd voor de volgende stap: een CMS installeren. 

Een CMS is een Content Management Systeem. Dit is een programma waarmee je blogs kunt plaatsen op je domein. Het meest populaire en gebruiksvriendelijke systeem om te bloggen is WordPress. Bij de meeste hostingpartijen kun je ervoor kiezen om WordPress te laten installeren. 

Het enige dat je hiervoor hoeft te doen, is inloggen op je hostingomgeving en ‘WordPress installeren’ te selecteren. 

inloggen in wordpress CMS

4. Een thema kiezen

Je blog is up and running. De basisversie van WordPress is geïnstalleerd en nu kun je aan de slag. 

blog beginnen stappenplan

WordPress is een van de meest gebruiksvriendelijke CMS’en. Je hebt dus nauwelijks tot geen kennis van code nodig om de stijl van je blog aan te passen. 

Het design van je blog kun je aanpassen door een thema te installeren. Sommige thema’s zijn betaald en sommige thema’s zijn gratis. 

De meeste thema’s hebben een ingebouwde editor (visual composer). Hiermee kun je zelf je blog-design aanpassen.

5. Blog-onderwerpen bedenken en blogs schrijven

Tijd voor het echte werk. Bloggen.

Eerder deelden we al een uitgebreid stappenplan. We laten je zien hoe je goede blog-onderwerpen kunt bedenken en hoe je een blog moet schrijven. Om een goed blog te schrijven, moet je de nodige voorbereidingen treffen. Zo moet je de juiste onderwerpen targeten en de content afstemmen op de zoekintentie. 

Niets houdt je tegen om nu zelf fantastische blogs te schrijven! 

Nog niet overtuigd? Lees hier waarom contentmarketing loont.

Stappenplan om een blog te beginnen:

  • Stap 1 – Een domeinnaam vastleggen
  • Stap 2 – Hosting voor je website
  • Stap 3 – CMS installeren
  • Stap 4 – Een thema kiezen
  • Stap 5 – Blog-onderwerpen bedenken en blogs schrijven
SEO-specialist bij bureau Machielsen

Vrijblijvende offerte voor bedrijven

Wil je meer traffic naar je website, betere leads en meer omzet? Vraag snel een offerte aan!


Vraag een offerte aan