Je eigen blog beginnen in 5 eenvoudige stappen: van idee tot duizenden bezoekers

Content

een blog beginnen stappenplan

Inhoudsopgave

Wil je een blog beginnen? Maar heb je geen idee hoe je dat moet aanpakken? In dit blog delen we een makkelijk stappenplan waarmee je je eigen blog kunt beginnen. 

In dit blog lees je:

  • Hoe je in 5 eenvoudige stappen je eigen blog begint, inclusief domeinnaam, hosting en thema
  • Over het belang van relevante blogonderwerpen en het afstemmen van content op zoekintenties

Als je wilt starten met bloggen, moet je een aantal stappen doorlopen. Dit zijn de stappen in het kort:

  1. Start met een eigen domeinnaam en hosting
  2. Installeer een Content Management Systeem (CMS), bijvoorbeeld WordPress
  3. Kies een passend thema voor je blog
  4. Bedenk blog-onderwerpen en begin met schrijven

Een website om je blog te beginnen

Voordat je überhaupt kunt bloggen, heb je een plek nodig waar je je blog op kunt draaien. Dit kan een eigen domein zijn of je kunt een gratis blog aanmaken op wordpress.com. 

Als je zakelijk gaat bloggen of zakelijk ambities met je blog hebt, raad ik je aan om een domein aan te schaffen voor je blog. Het vastleggen van een domeinnaam is niet duur, voor een paar euro ben je klaar. 

Naast een domeinnaam heb je ook hosting nodig. Domeinnaam en hosting kun je vergelijken met je computer. Je domeinnaam en website is wat je ziet (beeldscherm), de hosting vindt plaats achter de schermen (computer). 

Vervolgens moet je een CMS installeren op je website, een thema kiezen, blog-onderwerpen bedenken. En last but not least: bloggen. 

1. Een domeinnaam vastleggen

De domeinnaam is de URL van je blog. De URL en domeinnaam van onze website is machielsen.nl. In principe ben je vrij om zelf een domeinnaam te kiezen voor je blog, mits deze naam nog vrij is. 

Het is wel verstandig om goed na te denken over je domeinnaam. Ga je bloggen over voeding en gezondheid? Dan is het een beetje raar om frietmetmayo.nl als domein te kiezen. 

domeinnaam voor een blog

Wil je over meerdere onderwerpen bloggen? Bijvoorbeeld over voeding, sport, gezondheid en contentmarketing (omdat dat onderwerpen zijn die je leuk vindt)? Kies dan een naam waarmee je de vrijheid hebt om te switchen tussen onderwerpen.

Voor ons SEO-project bloggen we over voeding, work-out, lifehacks, leisure en recepten. Dat past allemaal goed bij onze domeinnaam ‘The Health Issue’.  

Lees ook: wat is SEO? Een praktische uitleg van zoekmachine-optimalisatie

2. Hosting voor je website

Om een blog te beginnen, moet je je blog ergens hosten. Simpel gezegd is hosting het huren van opslagruimte, rekenkracht en geheugen op een server. 

De hostingpartij zorgt ervoor dat je jouw blogs, artikelen en afbeeldingen kunt opslaan. Door je website te uploaden naar een hostingpartij, wordt je website bereikbaar voor iedereen. 

Lees ook: wat is content? En waarom is contentmarketing zo succesvol?

3. CMS installeren

Tijd voor de volgende stap: een CMS installeren. 

Een CMS is een Content Management Systeem. Dit is een programma waarmee je blogs kunt plaatsen op je domein. Het meest populaire en gebruiksvriendelijke systeem om te bloggen is WordPress. Bij de meeste hostingpartijen kun je ervoor kiezen om WordPress te laten installeren. 

Het enige dat je hiervoor hoeft te doen, is inloggen op je hostingomgeving en ‘WordPress installeren’ te selecteren. 

inloggen in wordpress CMS

4. Een thema kiezen

Je blog is up and running. De basisversie van WordPress is geïnstalleerd en nu kun je aan de slag. 

blog beginnen stappenplan

WordPress is een van de meest gebruiksvriendelijke CMS’en. Je hebt dus nauwelijks tot geen kennis van code nodig om de stijl van je blog aan te passen. 

Het design van je blog kun je aanpassen door een thema te installeren. Sommige thema’s zijn betaald en sommige thema’s zijn gratis. 

De meeste thema’s hebben een ingebouwde editor (visual composer). Hiermee kun je zelf je blog-design aanpassen.

5. Blog-onderwerpen bedenken en blogs schrijven

Tijd voor het echte werk. Bloggen.

Wil je precies weten hoe je een blog moet schrijven? Volg dan ons stappenplan om een blog te schrijven.

In deze gids laten we je zien hoe je goede blog-onderwerpen kunt bedenken en hoe je een blog moet schrijven. Om een goed blog te schrijven, moet je de nodige voorbereidingen treffen. Zo moet je de juiste onderwerpen targeten en de content afstemmen op de zoekintentie. 

Van idee naar blog

Een succesvol blog opzetten is mogelijk door het volgen van een praktisch stappenplan. 

  1. Begin met het kiezen van een geschikte domeinnaam en zorg voor betrouwbare hosting. 
  2. Vervolgens installeer je een Content Management Systeem (CMS) zoals WordPress, waarna je een passend thema selecteert. 
  3. Ten slotte bedenk je relevante blogonderwerpen en begin je met schrijven. 

Door deze stappen te volgen, vergroot je de kans op een succesvolle blog, zoals ons SEO-project waarin we in 7 maanden 70 blogs schreven en van 0 naar 6000 bezoekers groeiden. Vergeet niet dat een goede voorbereiding essentieel is bij het schrijven van een blog. Target de juiste onderwerpen en stem de content af op de zoekintentie van je publiek. Met deze stappen en tips ben je klaar om zelf fantastische blogs te schrijven.

Jouke de Jong

Jouke de Jong

Jouke is SEO specialist en storyteller. Als je verhaal te ingewikkeld is, luistert niemand. Je wilt laten zien dat jouw dienst het probleem van je klant oplost, in welke taal dan ook.