Vragen over tekstschrijven? Neem contact op met Liesbeth.
Wat is content-management en waarom is het onmisbaar?
Goed content-management stelt je merk in staat om een krachtige machine op te starten. Vervolgens zorgt het ervoor dat de machine ook blijft draaien.
Content management is het proces van creëren, organiseren en distribueren van digitale inhoud met behulp van contentmanagementsystemen, gericht op efficiëntie, consistentie en toegankelijkheid.
Dit zijn de belangrijkste punten over contentmanagement:
- Creëren, organiseren en distribueren van digitale inhoud
- Gebruik van contentmanagementsystemen (CMS)
- Verbeterde efficiëntie en consistentie
- Noodzaak van contentstrategie en -planning
- Toekomstige technologische vooruitgang (AI, ML, automatisering)
Wat is content-management?
Content-management is de manier waarop je de (meertalige) content en online aanwezigheid van een organisatie managet. Content-management omvat het complete proces: van de creatieve fase tot de publicatiefase.
Content-management is een brede term. In de praktijk wordt content-management vaak opgedeeld per kanaal, voor je website of social media bijvoorbeeld.
Zie content-management als de motor van je contentstrategie. Content-management bewaakt de consistentie van het creëren, beheren en publiceren van content. Met een goed content-management-proces verzeker je jezelf van een optimale online merkbeleving in iedere taal.
Het belang van een een CMS
Een contentmanagementsysteem (CMS) is een softwaretoepassing die helpt bij het organiseren, beheren en publiceren van digitale inhoud. Een CMS stelt niet-technische gebruikers in staat om content te creëren, bewerken en beheren zonder dat ze kennis van programmeren nodig hebben. Voorbeelden van populaire CMS’en zijn WordPress, Drupal, Joomla en Magento. CMS’en bieden een intuïtieve gebruikersinterface, maken samenwerking tussen teamleden mogelijk en zorgen voor naleving van best practices in webontwerp.
Voordelen van content management
Het gebruik van content management biedt diverse voordelen, zoals het verbeteren van efficiëntie, het stroomlijnen van werkprocessen, het waarborgen van consistentie en het verbeteren van de vindbaarheid van de inhoud. Dankzij CM kunnen organisaties sneller content produceren en publiceren, wat leidt tot een betere gebruikerservaring en hogere klanttevredenheid. CM stelt bedrijven in staat om hun online aanwezigheid te optimaliseren en te voldoen aan de eisen van moderne, mobiele en toegankelijke websites.
Wat is een content-manager?
Content-management is een ruim begrip, want technisch gezien is ook een event een vorm van content. Daarom wordt content-management vaak opgedeeld per kanaal.
Een content-manager is verantwoordelijk voor een kanaal. Je kunt bijvoorbeeld content-manager van een website zijn, of van een set social-media-accounts.
Lees ook: wat doet een contentmarketeer?
Wat doet een content-manager?
Als je content-manager van een website bent, kunnen dit je taken zijn:
- De inhoudelijke content van de website beheren
- Het schrijven en redigeren van content
- Een SEO-roadmap maken
- Een contentplan maken
- Supervisie over SEA (bijvoorbeeld met Google Ads)
- Developers adviseren over het verbeteren van de website (van snelheid tot gebruikersgemak)
- Tone of voice en huisstijl bewaken
- Gebruikersstatistieken analyseren (bijvoorbeeld met Google Analytics)
Tot slot
Content management speelt een belangrijke rol in het online succes van bedrijven en organisaties. Door effectief gebruik te maken van CMS’en, contentstrategieën en contentplannen, kunnen organisaties zorgen voor een optimale digitale ervaring voor hun doelgroep.