Alles over user experience

Wat is user experience UX

De user experience is ontzettend belangrijk voor de vindbaarheid van je website. Maar wat is user experience eigenlijk, en waar moet je op letten? We zetten het allemaal voor je op een rij in dit blog.

De zijn de belangrijkste punten over user experience:

  • User experience (UX) is de gebruikerservaring van een app of website, niet te verwarren met user interface (UI).
  • Een goede UX is belangrijk voor de vindbaarheid van je website en draagt bij aan een hogere positie in zoekmachines.
  • Een goede UX bestaat uit vindbaarheid, betrouwbaarheid en bruikbaarheid.
  • Vindbaarheid gaat om een goede SEO-strategie en zoekintentie van je doelgroep.
  • Betrouwbaarheid gaat om een beveiligde website, autoriteit en backlinks.
  • Bruikbaarheid gaat om design, laadsnelheid en de mobiele weergave.

Wat is user experience? 

User experience (UX) is de gebruikerservaring van een app of website. Het gaat daarbij niet om het design – dat is de user interface (UI). Bij de UX gaat het om hoe de gebruiker de app of website ervaart. De UI draagt wel bij aan de UX, net als bijvoorbeeld de laadsnelheid van de website en de bruikbaarheid van de informatie. 

Waarom is user experience belangrijk? 

Zoekmachines ranken websites onder andere op gebruikerservaring. Bezoekers willen namelijk maar één ding: zo snel mogelijk vinden wat ze zoeken. Als je de beste SEO-strategie hebt, maar je website laadt niet snel of heeft geen goede mobiele versie, kom je alsnog niet bovenaan de SERP

Onderdelen van een goede user experience

Een goede UX bestaat uit verschillende onderdelen. We lichten hieronder toe waar je op moet letten. Het gaat om:

  • Vindbaarheid
  • Betrouwbaarheid
  • Bruikbaarheid

Vindbaarheid

Allereerst moeten klanten je überhaupt kunnen vinden. Daarom heb je goede SEO nodig. Met de juiste keywords in teksten zorg je ervoor dat de doelgroep je website vindt. 

Heel belangrijk: houd rekening met de zoekintentie van je doelgroep.  Zo wil je graag dat je informatieve blogs worden gelezen door mensen die informatie verzamelen. Wanneer deze blogs worden gevonden door mensen die al een aankoop willen doen, verlaten ze je website sneller. Andersom geldt hetzelfde: mensen die op zoek zijn naar informatie hebben niets aan een salespagina. De zoekmachine pikt dit op, waardoor die pagina zakt in de zoekresultaten. 

Stem daarom je content af op wat bezoekers verwachten. Dit kun je onderzoeken met een SEO-tool. Heb je die niet? Check dan de SERP voor de keywords waarvoor je wilt ranken. Bovenaan staan de resultaten die mensen willen zien. Zorg dat jouw content qua zoekintentie hiermee overeenkomt. 

Betrouwbaarheid 

Over het algemeen zijn klanten sneller tevreden als een website er betrouwbaar en professioneel uitziet. Zorg er daarom voor dat je een website hebt die is beveiligd met het SSL-certificaat, zeker wanneer je bijvoorbeeld vraagt om betaalgegevens. Zo verzeker je je gebruikers van een beveiligde verbinding. 

Autoriteit draagt ook bij aan betrouwbaarheid. Laat bijvoorbeeld zien hoeveel kennis je over je producten of diensten hebt, door ook informatieve blogs op je website te plaatsen. 

Backlinks verhogen ook je betrouwbaarheid. Dit zijn andere websites die naar jouw site linken. Lees meer over linkbuilding.

Bruikbaarheid

De bruikbaarheid heeft deels te maken met het design en deels met het doel van je content. Je maakt je content een stuk overzichtelijker voor gebruikers als je afbeeldingen, goed zichtbare buttons en contrasterende kleuren in je design (UI) verwerkt.

Ten slotte zijn de laadsnelheid en mobiele weergave essentieel voor een goede gebruikerservaring. Let er daarom op dat de afbeeldingen in je mobiele weergave goed worden weergegeven, en voorkom dat gebruikers horizontaal moeten scrollen om iets te kunnen lezen. 

User experience verbetert je positie 

Een goede user experience is dus niet alleen belangrijk voor de tevredenheid van je bezoekers, maar ook voor de vindbaarheid en positie van je website in zoekmachines. Als je focust op vindbaarheid, betrouwbaarheid en bruikbaarheid, optimaliseer je de gebruikerservaring van je website. 

Door deze tips te volgen, zorg je voor een positieve en effectieve gebruikerservaring en verbeter je de online prestaties van je website.