Linkbuilding: wat is het en waarom is het belangrijk voor SEO?

Linkbuilding wat is het

Linkbuilding is een cruciaal onderdeel van SEO. Als je aan het linkbuilden bent, probeer je een verwijzing van andere websites naar je eigen website te krijgen. De term linkbuilding wordt vaak gebruikt door contentmarketeers en SEO-specialisten.

Als het op SEO aankomt, is content het hart van je campagne en zijn backlinks de ruggengraat. Een SEO-tekst zonder backlinks is praktisch onzichtbaar voor Google en een backlink is (praktisch) waardeloos als je geen content op je pagina hebt.

De meeste SEO-tekstschrijvers zijn het erover eens dat backlinks een van de belangrijkste factoren zijn om hoog te ranken in Google. Als je hoger in Google wilt komen, moet je links gaan bouwen.

Linkbuilding uitbesteden? Dat kan bij ons! Vraag een vrijblijvende offerte aan.

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is een doorlopend proces waarbij je probeert om een link van andere websites naar je eigen website te krijgen. 

Met een link (ook wel hyperlink of verwijzing genoemd) kunnen bezoekers tussen websites en webpagina’s navigeren. Niet alleen bezoekers, ook de zoekmachines maken gebruik van links. De zoekmachines volgen alle beschikbare links en crawlen de pagina’s. 

Het doel van linkbuilding

De belangrijkste doelen van linkbuilding zijn het verbeteren van de organische posities en het verhogen van het organische traffic naar de website. Tegelijkertijd kunnen links van populaire sites met veel traffic ook een goede bron van ‘referral traffic’ zijn.

  • organische posities in de zoekresultaten verbeteren
  • organische traffic naar de website verhogen
  • referral traffic genereren
  • autoriteit van de website verhogen
Wat is linkbuilding infographic

Interne links vs. externe links

Er zijn twee soorten links: interne links en externe links.

Wat is een interne link? 

Interne links zijn links die van de ene pagina op een domein naar een andere pagina op hetzelfde domein gaan. Ze worden vaak gebruikt in de hoofdnavigatie.

Deze links zijn nuttig vanwege drie redenen:

  • Gebruikers kunnen hiermee gemakkelijk navigeren op een website.
  • Ze helpen bij het vaststellen van informatie-hiërarchie voor de gegeven website.
  • Ze verspreiden link equity (ranking power) over je website.

Als je een nieuw artikel plaatst, is het dus belangrijk om interne links aan te leggen. Dit zijn verwijzingen vanaf bestaande pagina’s naar je nieuwe blogartikel en andersom.

Wat is een externe link? 

Als een andere website naar jouw website linkt, wordt dit beschouwd als een externe link. Oftewel: externe links zijn hyperlinks die verwijzen naar een domein dat anders is dan het domein waarop de link bestaat.

Wat is een goede link?

Linkbuilding is complex. Er zijn veel factoren van invloed op de kwaliteit en de invloed van een backlink naar je domein. Kortgeleden werd John Mueller (van Google) gevraagd naar zijn definitie van een goede link, en hoe je goede links moet verkrijgen. Dit was zijn antwoord:

“A good link… so I mean the traditional good link is someone who comes across your website and thinks it’s a fantastic website and recommends it to other people with a link.”

Dit zijn drie tips om te beoordelen of een link goed is.

Tip 1. Analyseer de content en activiteit van de website

Begin met een analyse van de website waarop je een link zou willen. Hier heb je geen tools voor nodig. Kijk gewoon hoe de website eruitziet. Is het een representatieve website? Is de content foutloos? Is er onlangs nog een artikel geplaatst?

Vraag bij de webmaster hoeveel bezoekers de website maandelijks trekt en of er socialmediakanalen zijn waar een eventueel gastartikel wordt gedeeld.

Tip 2. Analyseer de statistieken van het domein

Er zijn verschillende SEO-tools die een indicatie geven van hoe sterk een domein is. Hoe sterker een domein, hoe meer ‘waarde’ hij doorgeeft met een link. Elke tool heeft z’n eigen beoordelingssysteem waarmee SEO-specialisten kunnen werken. Je kunt de meeste tools (beperkt) gratis gebruiken. Dit zijn de belangrijkste graadmeters:

  • DA: Domein Autoriteit. Dit is een cijfer van 1 tot 100 dat de waarde van je internetdomein aangeeft. Deze waardering is ontwikkeld door Moz.
  • TF: Trust Flow. Dit is een waardering waarmee de betrouwbaarheid van een website wordt gemeten. Hoe betrouwbaarder het backlinkprofiel, hoe hoger de Trust Flow.
  • CF: Citation Flow. Dit voorspelt hoeveel invloed de URL van een webpagina heeft. Hoe hoger het aantal links naar de URL, des te hoger de Citation Flow van de URL.

Tip 3. Is de website relevant genoeg?

Relevantie is doorslaggevend. Je kunt statistieken meten tot je een ons weegt, als het op SEO aankomt, is relevantie belangrijker dan ooit. 

 

Benieuwd wat linkbuilding voor jouw bedrijf kan betekenen? Check wat wij doen als SEO-bureau. Nu al overtuigd? Vraag direct een vrijblijvende offerte aan!