Wat is redigeren? Betekenis en uitleg 

wat is redigeren

Iedere schrijver weet dat je teksten altijd moet laten redigeren. Het maakt niet uit wat je schrijft, blogs of een webtekst, het is verstandig om een extra paar ogen naar je teksten te laten kijken. Maar wat houdt redigeren nu precies in? Bij Machielsen hebben we duizenden teksten geredigeerd. Wij leggen het je uit!

Betekenis redigeren

Redigeren is het nakijken en verbeteren van een tekst vóór publicatie. Als je een tekst redigeert, controleer je de spelling en grammatica. Maar niet alleen dat: je checkt ook de opbouw, structuur en rode draad van een tekst. Het doel? Een foutloze, duidelijke en prettig leesbare tekst. 

Redigeren: door professional of zelf doen? 

Je kunt je eigen tekst redigeren, of je kunt het werk uitbesteden aan professionals. Een professionele copywriter dringt door tot in de kern van jouw tekst en zorgt dat jouw verhaal perfect uit de verf komt. 

Heb je geen geld of tijd om een professional in te huren? Je kunt ook zelf je tekst redigeren.  

Tips om je eigen tekst te redigeren

Wil je je eigen tekst redigeren? Wij geven je 3 tips.

1. Je tekst kan korter en eenvoudiger

Iedere professionele tekstschrijver en iedere redacteur weet dit: less is more. Vaak zijn teksten en zinnen langer en ingewikkelder dan nodig.

Zonder dat je het door hebt, val je in je tekst vaak in herhaling. Door herhalingen te schrappen, maak je je tekst stukken helderder. Als je iets aan het begin één keer goed uitlegt, weet je lezer dat halverwege de tekst ook nog wel. 

Ook zinnen zijn vaak te lang. Wil je een goed blog schrijven? Dan moeten je zinnen eigenlijk maximaal 15 woorden zijn. Zie je tijdens het redigeren lange zinnen? Die kun je makkelijk opknippen in twee of zelfs drie kortere zinnen.

Ten slotte woordgebruik: dat is vaak ingewikkelder dan nodig. Je hebt geen moeilijke woorden nodig om een autoriteit binnen je vakgebied te zijn. Dat zorgt er alleen maar voor dat je tekst wollig en moeilijk leesbaar is. Vermijd woorden als derhalve, zulks of welke (in plaats van die). En nu we het toch over moeilijke woorden hebben: gebruik niet teveel jargon. Als je toch vaktermen moet gebruiken, leg het begrip dan uit.

  • Schrap herhalingen
  • Knip lange zinnen op
  • Gebruik niet te moeilijke woorden

2. Kijk kritisch naar je opbouw

Een goede tekstopbouw is cruciaal. Is je centrale boodschap duidelijk? Oftewel: breng je over wat je wilt overbrengen? Je moet het je lezer niet te moeilijk maken. Dit is lastig om te zien als je je eigen tekst redigeert. Toch kunnen we een paar nuttige tips geven. 

De lezer leest jouw tekst altijd met een bepaald doel, bijvoorbeeld om antwoord op een vraag te krijgen. Je helpt de lezer enorm als je snel het antwoord geeft waar hij of zij naar zoekt. Een concreet voorbeeld: dit blog heeft als doel om uit te leggen wat redigeren precies is. Het antwoord geven we al in de eerste alinea. Als we onderaan de tekst pas antwoord zouden geven, zorgt dat voor frustratie bij de lezer. 

Qua opbouw: zorg voor een duidelijke rode draad in je verhaal. Dit kun je snel checken door de tussenkopjes te lezen. Zo zie je makkelijk of de opbouw van onderwerpen logisch en duidelijk is. Leid je je lezer van A naar B, of sla je iets over? Je lezer moet soepel door je tekst worden geleid. 

  • Geef je lezer snel wat hij of zij wil
  • Maak het je lezer zo makkelijk mogelijk

3. Check de automatische spellingcheck

Denk je dat de spellingchecker van Word altijd gelijk heeft? Zeker niet. 

Ja, het is een superhandige tool waar je veel foutjes mee spot. Tegelijkertijd moet je er nooit blind op vertrouwen. Soms ziet een spellingchecker goedgeschreven woorden als fout. Word begrijpt bijvoorbeeld niet goed dat het Nederlands een aanelkaarschrijftaal is. Hierdoor denkt de spellingcheck bijvoorbeeld dat ‘bachelorscriptie’ fout is. De suggestie: het totaal verkeerde ‘bachelor scriptie’. 

Kijk dus altijd zelf naar spelfouten als je je tekst redigeert. Twijfel je? Pak er dan een woordenboek bij, of check deze site.

  • Loop je tekst na op spelfouten

De drie basics van redigeren

Wil je je eigen tekst redigeren? Als je deze drie richtlijnen volgt, kun je jouw eigen content al flink verbeteren:

  • Maak je tekst korter
  • Zorg voor een heldere opbouw
  • Kijk je tekst na op fouten

redigeren-betekenis