wat is content marketing

Wat is content marketing?

Een spoedcursus…

 

What the F*%^…

Wist je dat content marketing 3 keer zo veel leads oplevert als alternatieve vormen van marketing, en dat tegen 62 % lagere kosten?

Content is nog steeds king.

Veel mensen weten hoe belangrijk content marketing is en deze termen zijn dan ook überhip tegenwoordig: content specialist, content kalender, content creatie, inbound content marketing en ROI.

Hold your horses! Zullen we eerst eens vaststellen wat de definitie van content marketing is? En wat is content eigenlijk?

Wat is content marketing?

Er zweven verschillende definities van content marketing rond. Laten we daar eens beginnen:

Content is informatie die een doel dient. Meestal wordt bij content aan online uitingen als tekst, afbeeldingen of video gedacht. Maar technisch gezien kan een evenement ook een vorm van content zijn.

Hoe verhoudt dit zich tot de betekenis van content marketing? Het toonaangevende Content Marketing Institute gebruikt de volgende definitie van content marketing:

“Content marketing is a marketing technique of creating and distributing relevant and valuable content to attract, acquire, and engage a clearly defined and understood target audience – with the objective of driving profitable customer action.”

Vertaald naar het Nederlands betekent dit dat content marketing een vorm van marketing is waarbij je relevante en waardevolle content creëert waarmee je een duidelijk afgebakende doelgroep aanspreekt. Met als doel een specifieke doelgroep aan te zetten tot winstgevende acties.

Content is dus het middel binnen content marketing.

Korter: je geeft iets waardevols weg en je hoopt dat je er iets voor terugkrijgt

Korter: MAND

 

Waarom werkt content marketing?

Voor ons is het heel simpel…

Stel, je overweegt om een aankoop te doen.

Het doet er niet toe hoe groot je aankoop is. Het kan variëren van een auto tot een laptop tot een elektrische tandenborstel.

Je gaat op onderzoek uit: wat is de beste optie, wat vinden anderen, wat zeggen de (zelfverklaarde) experts, wat is de beste prijs?

De kans dat je naar een winkel gaat en je voor 100% laat informeren door een verkoper, is tegenwoordig vrij klein. Vroeger gebeurde dit wel. Je ging naar een winkel en kreeg advies van een verkoper. Je kreeg een stapel brochures mee op basis waarvan je je keuze maakte.

Kortom, wij zijn veranderd en het gedrag van onze klanten is dus ook veranderd. Dat heeft met name te maken met de informatiebehoefte. Was een verkoper vroeger voor 80% verantwoordelijk voor de informatievoorziening, zoekt een klant nu zelf alle informatie die hij nodig heeft.

Als organisatie moet je kunnen voorzien in die informatiebehoefte. Dit doe je met content marketing. Je biedt je doelgroep de juiste informatie en helpt hen de klantreis te doorlopen.

 

 

Hoe werkt content marketing?

Het lijkt misschien makkelijk, in de informatiebehoefte van je klant voorzien. Het uitgangspunt van content marketing is dat je op het juiste moment door de juiste doelgroep gevonden wordt en de doelgroep de juiste informatie biedt.

Dit klinkt als geluk hebben: op het juiste moment op de juiste plaats zijn.

Integendeel. Content marketing is een systematische aanpak waarbij je een bezoeker die in eerste instantie alleen op zoek is naar informatie en geen concrete koopintentie heeft, langzaam maar zeker weet te interesseren voor jouw product of dienst. Dit doe je door middel van een funnel.

Je leidt je klant als het ware door zijn klantreis. Je helpt hem in zijn zoektocht naar informatie, zonder dat je direct iets verkoopt. Je deelt waardevolle kennis en bereidt je prospect voor op de volgende stap in de funnel.

Een bekend principe en een van de 6 Cialdini overtuigingsprincipes: je geeft iets weg aan iemand anders, waardoor die ander zich geneigd voelt om iets voor jou terug te doen of jou iets terug te geven.

Je geeft bijvoorbeeld waardevolle informatie weg en in ruil daarvoor is de andere persoon bereid om zijn of haar e-mailadres aan jou te geven.

Door een systematische aanpak converteer je bezoekers in leads, van leads in prospects en van prospects in klanten.

Wat is een content marketing funnel?

Het belangrijkste aspect van content marketing is dat er een systeem wordt neergezet. Een funnel is dus essentieel. Alle content die je produceert, moet een bijdrage leveren. Denk hier bij aan geschreven content, video, social media content en infographics.

Een funnel wordt visueel weergegeven als trechter en geeft de theoretische ‘customer journey’ van de klant weer richting de aankoop van een product of dienst.

De manier waarop de meeste marketeers hun sitebezoekers benaderen is te vergelijken met deze meme…

Content marketing - Zo moet het niet

Je vraagt iets aan je sitebezoeker terwijl hij daar nog lang niet klaar voor is. En niemand wordt hier blij van.

In een funnel worden potentiële klanten verleid met content en doorlopen een proces totdat ze onder aan de trechter komen en converteren tot lead.

Een customer journey en een funnel zijn dus niet hetzelfde. Je prospect zit in een bepaalde fase van zijn customer journey en de funnel correspondeert met deze fase. Door de funnel kun je je lead altijd op het juiste moment de juiste informatie bieden.

Wij werken met de funnel van Digital Marketer, die drie fases heeft waarin je prospect zich kan bevinden: awareness, consideration en conversion. De vormen van content corresponderen met de informatiebehoefte.

 

TOFU (Top Of The Funnel) = Awareness

MOFU (Middle Of The Funnel) = Consideration

BOFU (Bottom Of The Funnel) = Conversion

 

Content marketing voorbeeld

Hoe pas je content marketing toe in de praktijk? Om deze vraag te beantwoorden hebben we alle informatie over de content marketing funnel samengevoegd in een overzicht. (Let wel: dit is een basisformat en we legt alleen uit hoe content marketing werkt)

In de praktijk ziet content marketing er als volgt uit:

In deze content marketing infographic werken we van links naar rechts en gaan we ervan uit dat je een blog hebt gepubliceerd, een e-book aanbiedt, een businesscase gebruikt en een demo kunt aanbieden.

Traffic

De linker kolom begint met traffic. Je hebt namelijk traffic nodig om bezoekers te kunnen converteren. We hebben voor het gemak drie soorten traffic gebruikt. Je hoeft ze niet allemaal in te zetten.

Een belangrijke bron voor (gratis) traffic is SEO. We adviseren altijd om zo snel mogelijk te starten met zoekmachine marketing.

Stap 1 in de funnel [TOFU]

Je verkeer landt op een landingspagina, hier komt de bezoeker in aanraking met jou en je merk.

Het blog is waardevol en relevant. De bezoeker is klaar om de volgende stap in de funnel te zetten. Hij wil jouw e-book downloaden. Onderaan het blog geef je de mogelijkheid om je e-book te downloaden in ruil voor een e-mailadres.

Content marketing voorbeeld

Stap 2 in de funnel [MOFU]

Nu je sitebezoeker het e-book heeft gedownload, is hij geconverteerd in een prospect. Je kunt hem nu relevante informatie sturen ter voorbereiding op de volgende stap in de funnel. Het mailcontact is essentieel.

Alles over content marketing

Stap 3 in de funnel [BOFU]

Je prospect heeft nog maar een klein duwtje nodig om te converteren naar lead. Daarom stuur je een businesscase met overtuigende cijfers. Je kunt je prospect laten zien welke mooie resultaten je hebt behaald voor een van je klanten. Als de prospect aangeeft dat hij een demo wil van een van je verkopers, is hij geconverteerd naar lead.

Naast goede content heb je ook goede e-mailberichten nodig. Direct na het aanmelden voor het e-book begint je campagne om hem klaar te maken voor de volgende stap.

De content marketing mythe

Uit onderzoek van MOZ blijkt dat de meeste organisaties een verkeerd beeld hebben van hoe content marketing werkt.

Content marketing mythe

De meest organisaties gaan ervan uit dat content marketing er zo uitziet:

  • Je maakt toffe content en je neemt aan dat iedereen daarvan onder de indruk zal zijn.
  • Je promoot de content door hem te delen via social media (al dan niet betaald) en je gaat ervan uit dat iedereen jouw content massaal gaat liken en delen.
  • De leads stromen binnen dankzij je eenmalige inspanning. Iedereen vindt jouw content helemaal het einde.

Ik help je direct uit de droom: zo werkt het niet.

Rand Fishkin van Moz vergelijkt het met een spaarrekening. Door goede content marketing komt je doelgroep in aanraking met je merk.

Elke keer dat ze ermee in aanraking komen, wordt het banksaldo een beetje positiever. Maar je zult net zo lang moeten sparen totdat je genoeg credits hebt opgebouwd.

Uiteindelijk zullen mensen je vertrouwen en overgaan tot actie en de volgende stap in de funnel of customer journey maken.

Een veel gemaakte fout is dus te weinig tijd en budget uittrekken voor content marketing. Je moet constant content blijven maken. Veel bedrijven houden hier geen rekening mee en zijn dus niet succesvol met content marketing.

Content marketing staat niet garant voor instant succes.

[TIP: Wil je beginnen met bloggen?]

 

Starten met content marketing

Wil je beginnen met content marketing? Of de content creatie uitbesteden? Ik ben ervan overtuigd dat je alle online kanalen optimaal moet benutten als je succesvol wilt zijn.

Een content strategie helpt je om het maximale uit je content marketing te halen en je resources optimaal te benutten. Een strategie biedt houvast en helpt je met het plannen van budgetten waarmee je business optimaal kan groeien.