Wat zijn SEO-teksten? En hoe schrijf je een SEO-tekst die rankt

SEO

Inhoudsopgave

Voor een van onze websites schreven we in een jaar tijd 103 SEO-teksten. En dit blog-experiment is geslaagd: de organic traffic naar ons blog groeide van 0 naar 20.000 bezoekers per maand.

resultaten van SEO teksten op website

De website rankt nu met ruim 3200 keywords in Google en we hebben ongeveer 100 top 3-posities. 

SEO resultaten van een website

Hoe we dat gedaan hebben? Door het combineren van een slimme SEO-strategie en het schrijven van veel blogs

In dit blog laat ik je precies zien hoe wij content schrijven die goed rankt in Google. Maar eerst een korte uitleg over SEO-teksten. 

Wat zijn SEO-teksten?

Heel simpel gezegd zijn SEO-teksten geschreven om goed te ranken in zoekmachines zoals Google of Bing.

Je zou kunnen denken dat alle teksten SEO-teksten zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. Het is belangrijk om te begrijpen dat SEO slechts een kanaal is om traffic te genereren. Het zoekvolume dat de keywords meebrengen, bepaalt voor een groot deel hoeveel traffic je naar je website krijgt.

Het is dus heel goed mogelijk dat je over een bepaald onderwerp schrijft en keywords gebruikt die nauwelijks zoekvolume hebben. Denk aan content die je op een specifieke doelgroep afstemt of content die je schrijft voor een specifiek moment in de customer journey.

Wij schreven bijvoorbeeld een blog dat specifiek ingaat op marketingtactieken voor advocaten en juristen. Het genereert nauwelijks organic traffic, maar dat betekent niet dat het een slecht blog is. We moeten alleen op een andere manier traffic naar dat blog genereren en dat doen we bijvoorbeeld door te adverteren.

Voorbeeld van een tekst die niet rankt

Waarom zijn SEO-teksten belangrijk?

Het maakt niet uit wat voor bedrijf je hebt of in welke niche je opereert: je biedt altijd een beperkt aantal diensten of producten aan. Als je alleen content schrijft voor je diensten, loop je geld mis. 

Door alleen te focussen op je diensten of producten ben je heel beperkt in de mogelijkheden. 

Het zit namelijk zo: jouw potentiële klant is niet per definitie op zoek naar de oplossing die jij biedt. Ze zijn op zoek naar een oplossing voor hun probleem, dat jij kunt oplossen. 

De onderwerpen die sterk gerelateerd zijn aan jouw business zijn vaak het waardevolst.

Hoe schrijf je SEO-teksten?

Stap 1: Onderwerp bepalen

Als je een SEO-tekst gaat schrijven, is het superbelangrijk om te schrijven over een onderwerp met genoeg potentie. 

Aan de ene kant moeten de zoektermen genoeg traffic naar je website kunnen genereren en aan de andere kant moeten de teksten aansluiten op je niche.

Hoe vind je geschikte onderwerpen?

Het ligt voor de hand dat een personal trainer een tekst schrijft voor de volgende zoektermen: “personal trainer”, “personal trainer Amsterdam” en “bootcamp Amsterdam”. 

Maar je moet proberen om erachter te komen waarom mensen precies op zoek gaan naar een personal trainer. Als je kunt achterhalen waarom mensen een personal trainer nodig hebben, voordat ze zelf weten dát ze een personal trainer nodig hebben, heb je goud in handen.

In het geval van de personal trainer kan dit de volgende onderwerpen opleveren:

  • Kan ik afvallen door intermittent fasting?
  • Beginnen met sporten
  • Hoe krijg ik een afgetraind lichaam?
  • Wat is een gezonde levensstijl?
  • Hoe blijf ik gemotiveerd om te sporten?

Nu is het tijd om het traffic-potentieel vast te stellen. Dat doe je zo: Google een van de onderwerpen die je hebt bedacht.

Voorbeeld van zoekwoorden

Vervolgens kun je met een SEO-tool de url’s van de topresultaten analyseren. Zo kun je de gebruikte keywords achterhalen. 

Keywords achterhalen

Zo vind je snel een geschikt onderwerp en heb je direct het traffic-potentieel vastgesteld.

Keyword variaties

Stap 2: Zoekintentie vaststellen

Zoekintentie is het uiteindelijke doel van de persoon die een zoekopdracht uitvoert. 

Het doel bepaalt hoe mensen precies zoeken. Daarom is het belangrijk om de zoekintentie te begrijpen en je tekst hierop te optimaliseren. Als je SEO-tekst niet matcht met de zoekintentie is de kans dat je hoog gaat ranken nihil. 

Door de zoekintentie te bepalen, leg je de structuur en opzet van je blog voor een groot deel vast. Je moet namelijk content produceren die qua doel overeenkomt met de content op de topposities in Google. Dat is de content waar mensen naar op zoek zijn – Google rankt die pagina’s niet voor niets bovenaan. 

Volg deze twee stappen:

Stel vast welk type content rankt. 

Google je onderwerp en analyseer de SERP. Waaruit bestaan de resultaten? Blogberichten, dienstenpagina’s, categoriepagina’s of landingspagina’s? Zie je featured snippets, video’s en afbeeldingen?

SERP voorbeeld

Stel vast welk type format rankt. 

Welk type format rankt hoog? Zijn het uitgebreide handleidingen, stap voor stap-blogs, opiniestukken, blogs met veel voorbeelden of lijsten? 

WAt is een kpi?

Nu je weet welke content matcht met de zoekintentie van je doelgroep, is het tijd om iets dieper te gaan. 

Stap 3: Wat heb je nodig om te ranken?

Alleen de zoekintentie vaststellen is niet genoeg. Op basis van de gevonden keywords en zoekintentie moet je een template maken. In deze fase breng je in kaart waarover je gaat schrijven. 

Voer je hoofd-keyword in je SEO-tool en check welke ondersteunende keywords je kunt gebruiken.

RAnken met je de juiste keywords

In dit geval zie je vooral toevoegingen aan het hoofd-keyword, zoals ‘wat is een KPI’ en ‘betekenis KPI’. Deze keywords geven je vooral inzicht in wat zoekers willen zien op deze pagina.  

Het is echt belangrijk om deze keyword-suggesties serieus te nemen. Hiermee kun je je opzet straks optimaal structureren.

Tip: gebruik je SEMrush? Dan kun je een ‘SEO content template’ aanmaken. Hierbij analyseert SEMrush de top 10 zoekresultaten en maakt op basis van de analyse een template. 

Stap 4: Een opzet maken 

Het schrijven van SEO-teksten kan een flinke uitdaging zijn, ook voor een professionele SEO-tekstschrijver. Daarom is het zo belangrijk om met een goed doordacht SEO-template te werken. 

Je maakt een opzet op basis van je onderzoek. Hierdoor heb je het onderwerp vastgesteld, weet je welke zoekwoorden je gaat targeten, welke zoekintentie bij de keywords hoort en wat voor ondersteunende keywords je nodig hebt om te ranken. 

Opzet maken voor een SEO tekst

In deze fase brengen we alle onderdelen samen in een opzet van je SEO-tekst. 

Met dit overzicht heb je helder waarover je precies gaat schrijven. Hiermee kun je gestructureerd aan je SEO-content werken.   

  • Header: Wat is een KPI? Betekenis en uitleg 
  • Subheader: Betekenis KPI
  • Image: Infographic style 
  • Subheader: Voorbeelden van KPI’s
  • Subheader: Waarom zijn KPI’s belangrijk?  
  • Subheader: Werken met KPI’s 

Stap 5: Versie 1 schrijven

Goed, je basis staat als een huis. Het is de hoogste tijd om nu echt je SEO-tekst te schrijven. Na het schrijven van honderden SEO-teksten is dit de belangrijkste tip die ik je kan geven. 

Begin gewoon met schrijven. En verwacht niet dat je in één keer een perfecte tekst op papier tovert. Begrijp me niet verkeerd, ik wil ook het liefst direct de eindversie van mijn tekst schrijven. Maar het is mij nog nooit gelukt.

In deze fase is perfectie niet belangrijk: het gaat erom dat je de content op papier krijgt. Je moet je best doen om elke vorm van onderbreking van je schrijven te vermijden.

Dus: niet nadenken, maar schrijven. 

 

Is je tekst klaar? Laat iemand anders je SEO-tekst lezen en vraag om feedback. Je kunt inhoudelijke feedback vragen, of vragen of iemand de tekst kan nakijken op taalfouten.

Bij Machielsen laten we onze teksten ook altijd reviewen door een tweede schrijver.

Stap 6: Upgrade je content

De opmaak van je content is minstens zo belangrijk als het schrijven van je tekst. Niemand houdt ervan om een tekst te lezen die oneindig lijkt. 

Kijk maar:

Dit schrikt af

Slecht leesbare tekst voorbeeld

Dit nodigt uit:

Goed leesbare tekst voorbeeld

Je moet de content opbreken in alinea’s en zorgen voor afbeeldingen. De afbeeldingen hoeven niet eens heel fancy te zijn, zolang ze maar bij de tekst passen. 

De afbeeldingen maken de tekst niet alleen beter leesbaar. Als je afbeeldingen laat aansluiten op de tekst, help je de lezer om de tekst beter te begrijpen. 

Bovendien zijn de afbeeldingen een extra kans om je content te optimaliseren voor SEO.

Stap 7: SEO-title en meta description

Je schrijft een SEO-tekst niet voor de zoekmachine, maar een zoekmachine ‘leest’ een pagina wel op een andere manier dan een mens. Zoekmachines lezen de code en kijken naar de metadata om je content beter te begrijpen. 

De belangrijkste elementen van de metadata zijn de SEO-title en meta description. Je moet deze dus voorzien van de juiste informatie (zodat Google snapt waar je pagina over gaat). Tegelijkertijd moet je een aansprekende titel en meta description schrijven om je content te verkopen aan de zoeker. 

Voorbeeld van een SEO title en MEta

Dit zijn drie tips voor een goede SEO-title en meta description:

  • Zet je belangrijkste keyword in de title tag. Niet zo belangrijk meer als vroeger, maar de title tag is nog steeds een belangrijk on-page SEO-signaal.
  • Begin de title bij voorkeur met het belangrijkste keyword. Uit onderzoek van Moz blijkt dat title tags die beginnen met het keyword, beter presteren dan title tags waarin het keyword aan het eind van de tag wordt gebruikt.
  • Gebruik het keyword in de description tag. Hoewel de meta description geen directe ranking-factor is, heeft een goede meta description wel invloed op de click-through rate. En de CTR is wél een directe ranking factor.

Onze laatste tip: schrijf en rank!

Schrijven kan een enorme uitdaging zijn. Het is makkelijk om de schrijftaken voor je uit te schuiven en te wachten op inspiratie.

Maar als je blijft uitstellen ga je nooit schrijven. En als je niet schrijft, zal je nooit hoog ranken.

Maar we moeten eerlijk blijven: ranken lukt niet altijd. Ook al volg je de stappen uit dit (of een ander) stappenplan. Er zijn zo ontzettend veel factoren die invloed hebben. 

Lukt het niet om te ranken? Pas je content aan, en publiceer een verbeterde variant. 

Wat er ook gebeurt, laat je niet ontmoedigen.

Jouke de Jong

Jouke de Jong

Jouke is SEO specialist en storyteller. Als je verhaal te ingewikkeld is, luistert niemand. Je wilt laten zien dat jouw dienst het probleem van je klant oplost, in welke taal dan ook.