Wat zijn anchor-teksten?

Anchor-tekst, ook bekend als ankertekst of linktekst, is een belangrijk aspect van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het is de zichtbare, klikbare tekst van een hyperlink die verwijst naar een andere webpagina, zowel intern (binnen dezelfde website) als extern (naar een andere website).

Anchor-teksten zijn een belangrijk onderdeel van SEO en zijn zeer waarschijnlijk een ranking factor van het Google algoritme. Ze spelen in ieder geval een grote rol bij het helpen van zoekmachines zoals Google om de relevantie en waarde van de gelinkte pagina te begrijpen. Goed geoptimaliseerde anchor-teksten kunnen bijdragen aan hogere rankings in de SERP.

Dit zijn de belangrijkste punten uit dit blog:

  • Anchor-teksten zijn belangrijk voor SEO.
  • Helpt zoekmachines de inhoud van gelinkte pagina’s te begrijpen.
  • Er zijn 5 soorten anchor-teksten.
  • Vermijd over-optimalisatie.
  • Zorg voor contextueel relevante en natuurlijke links.

Het belang van anchor-tekst voor SEO

Anchor-teksten zijn belangrijk voor SEO, omdat het zoekmachines informatie geeft over de inhoud van de gelinkte pagina. Wanneer gebruikers zoeken naar bepaalde keywords, analyseren zoekmachines de anchor-tekst om te begrijpen hoe andere websites verwijzen naar de betreffende pagina.

Als de anchor-tekst nauwkeurig en relevant is, kunnen zoekmachines de gelinkte pagina als waardevol beschouwen en deze hoger plaatsen in de zoekresultaten.

Soorten anchor-tekst:

Er zijn vijf verschillende soorten anchor-teksten die je kunt gebruiken bij het aanleggen van links:

  1. Exact match: Bevat het exacte zoekwoord of de zoekwoordcombinatie waar je voor wilt ranken (bijv. “beste vertaalbureau“).
  2. Broad match: Bevat een variatie van het zoekwoord of de zoekwoordcombinatie (bijv. “top hardloopschoenen voor dames”).
  3. Merknaam: Gebruikt de merknaam als anchor-tekst (bijv. “Nike hardloopschoenen”).
  4. Generiek: Maakt gebruik van algemene termen zoals “klik hier” of “meer informatie”.
  5. Naakte URL: Gebruikt de directe URL van de gelinkte pagina (bijv. “https://www.machielsen.nl”).

Best practices voor anchor-teksten:

Als je gaat linkbuilden is het belangrijk om diverse en natuurlijke anchor-teksten te gebruiken. Over-optimalisatie van anchor-tekst, zoals het overmatig gebruik van exact matches, kan leiden tot een negatieve impact op de SEO-prestaties en zelfs tot een Google-penalty.

Probeer waardevolle en relevante content te creëren en zorg ervoor dat de anchor-tekst die je gebruikt, contextueel passend is. Het combineren van verschillende soorten anchor-teksten zorgt voor een natuurlijk linkprofiel en verbetert je SEO-performance.

Tot slot

Anchor-tekst is een belangrijk element in SEO, omdat het zoekmachines helpt om de relevantie en waarde van gelinkte pagina’s te bepalen. Door diverse, natuurlijke en contextueel relevante anchor-teksten te gebruiken, kunt je je website hoger laten ranken in de zoekresultaten en je online zichtbaarheid verbeteren.