Dit zijn de belangrijkste talen in Europa

Taal

De belangrijkste talen in Europa

Inhoudsopgave

Europa kent zo’n 225 talen waarvan er 24 officieel erkend zijn binnen de EU. Engels is de meest gesproken in Europa (44%). Maar Duits is de meest gesproken moedertaal (20%).

In dit blog lees je:

  • Wat de meest gesproken taal in Europa is
  • Welke talen er in Europa zijn
  • Hoeveel landen er in Europa zijn
  • Een overzicht van alle talen in Europa

Om communicatie binnen de EU te vergemakkelijken, zijn de drie werktalen Engels, Frans en Duits. De EU heeft de ambitie om iedere burger minstens twee vreemde talen te laten spreken, om zo communicatie tussen landen te bevorderen en saamhorigheid te creëren.

Dit zijn de belangrijkste feiten over de talen binnen Europa: 

  • De meest gesproken taal in Europa is Engels (44%)
  • Er zijn 225 talen in Europa, 24 officiële EU-talen
  • Duits is de meest gesproken moedertaal (20%)
  • Dit zijn de EU werktalen: Engels, Frans, Duits
  • De EU streeft naar tweetaligheid onder burgers

Basisinformatie over Europa

In totaal zijn er 50 landen in het werelddeel Europa. Het aantal landen in de Europese Unie (EU) ligt lager. De EU bestaat uit 27 landen. In deze landen wonen ongeveer 447 miljoen mensen. 

Hoeveel talen zijn er in Europa? Wat is de meest gesproken taal van Europa? En welke talen kun je spreken in officiële EU-instellingen? Wij beantwoorden alle vragen over talen in Europa en de EU.

Hoeveel talen worden in Europa gesproken? 

Er zijn welgeteld zo’n 225 verschillende talen in Europa. Hoe kunnen dat er zo veel zijn? In één land kunnen meerdere (regionale) talen worden gesproken. Alleen al in Frankrijk worden tientallen talen gesproken, van het Bretons tot het Picardisch. 

Het aantal Europese talen ligt hoger dan veel mensen denken. Dat komt doordat landen meestal maar één officiële landstaal hebben. Frankrijk heeft één officiële landstaal (het Frans, uiteraard), terwijl er dus veel meer talen worden gesproken.

Ook interessant: in deze landen spreken ze de Franse taal.

Hetzelfde geldt voor Spanje: hier wordt niet alleen Spaans gesproken. Dit land op het Iberische schiereiland heeft nog vier officiële regionale talen. Dit zijn het Catalaans, Galicisch, Baskisch en Aranees. Daarnaast heeft Spanje twee niet-officiële regionale talen: Asturisch en Aragonees. Meer weten? In dit blog lees je wat je nog niet wist over de Spaanse taal.

Hoeveel talen worden in de EU gesproken?

Welke talen spreken ze in Europa 1

De Europese Unie heeft 24 officiële talen:

Bulgaars, Deens, Duits, Engels, Estisch, Fins, Frans, Grieks, Hongaars, Iers, Italiaans, Kroatisch, Lets, Litouws, Maltees, Nederlands, Pools, Portugees, Roemeens, Sloveens, Slowaaks, Spaans, Tsjechisch en Zweeds.

Dit zijn in principe de officiële talen van de lidstaten. Het Kroatisch is er in 2013 als laatste bijgekomen als officiële EU-taal. 

Fun fact: ook na Brexit blijft het Engels een officiële taal binnen de EU. Zowel Malta als Ierland hebben Engels namelijk als officiële landstaal. 

Wat betekent de status van officiële EU-taal? Stel dat er EU-wetgeving voor een groep landen wordt gemaakt. Dan wordt het in alle officiële talen geschreven. Zo wordt EU-wetgeving voor Scandinavië in het Zweeds, Fins en Deens geschreven. En EU-wetgeving voor de hele Europese Unie wordt in alle 24 talen vertaald. 

Daarnaast mogen leden van het Europees Parlement altijd in een van deze 24 talen spreken. Vervolgens krijgen de andere leden een live vertaling in hun eigen taal. Het idee hierachter is dat iedereen in zijn of haar eigen taal kan communiceren. 

Om de communicatie in de wandelgangen makkelijker te maken, heeft de EU 3 werktalen: het Engels, Frans en Duits. Iedere werknemer spreekt ten minste een van deze talen, en meestal zelfs twee of alle drie. 

Zoek je een vertaalbureau dat van en naar al deze talen kan vertalen? Dan zit je hier goed! Vraag een vrijblijvende offerte aan, of neem contact op.

Wat is de meest gesproken taal in Europa?

De meest gesproken moedertaal in Europa is het Duits. 20% van de Europeanen heeft Duits als moedertaal. Dit zijn niet alleen Duitsers, maar ook mensen uit onder andere Oostenrijk, België en Luxemburg. Na het Duits hebben de meeste EU-leden Italiaans (15%) en Frans (14%) als moedertaal.

Maar de taal die in totaal door de meeste Europeanen wordt gesproken is het Engels (44%), ondanks Brexit. Na het Engels spreken de meeste EU-burgers Duits (36%) en Frans (29%). Het Engels is dus de meest gesproken taal in Europa. 

Hoe kan dat? Nou, naast moedertaalsprekers, heb je natuurlijk ook flink wat niet-moedertaalsprekers. Bijna de helft van de EU-burgers spreekt Engels als tweede taal, terwijl het sinds Brexit de moedertaal is van slechts 1% van de EU-inwoners. Om te berekenen wat de meest gesproken taal is in Europa, tel je dus de moedertaalsprekers en niet-moedertaalsprekers bij elkaar op. 

Voor Brexit was 13% van de EU-burgers moedertaalspreker van het Engels, in plaats van 1%.

Tip: check voor het verschil tussen Engeland, het Verenigd Koninkrijk en Groot-Brittannië ons blog zakendoen in Engeland.

Top 10 meest gesproken talen in Europa

Top 10 talen europa

De top 10 van de meest gesproken talen in de EU is: 

  • Engels (44%)
  • Duits (36%)
  • Frans (29%)
  • Italiaans (18%)
  • Spaans (17%)
  • Pools (10%)
  • Nederlands (6%)
  • Roemeens (6%)
  • Portugees (3%)
  • Grieks (3%)

Als je deze percentages ziet, begrijp je waarom het Engels, Frans en Duits de werktalen zijn van de Europese Unie. Dit zijn de meest gesproken talen in Europa.

Omdat er zoveel verschillende talen zijn in de Europese landen, bevordert de EU het leren van een extra taal. Hun ambitie is dat iedere EU-burger twee vreemde talen spreekt. Zo willen ze communicatie tussen verschillende landen makkelijker maken en saamhorigheid creëren.

Samenvattend

Europa kent 225 talen; 24 officiële EU-talen. Duits meest gesproken moedertaal; Engels meest gesproken overall. EU-werktalen: Engels, Frans, Duits. EU streeft naar tweetaligheid onder burgers.

De diversiteit aan talen in Europa maakt dit continent rijk en uniek. Met de EU als verbindende factor en haar streven naar tweetaligheid onder de burgers, wordt het communiceren tussen de verschillende landen makkelijker en de onderlinge banden sterker.

Jouke de Jong

Jouke de Jong

Jouke is SEO specialist en storyteller. Als je verhaal te ingewikkeld is, luistert niemand. Je wilt laten zien dat jouw dienst het probleem van je klant oplost, in welke taal dan ook.