Moedertaal betekenis: wat is het?

wat is moedertaal

Moedertaal is de taal die iemand tijdens het opgroeien op een natuurlijke manier heeft geleerd. Oftewel: via het natuurlijke taalverwervingsproces en spelenderwijs. 

Ben je in het Nederlands, Duits of Frans opgevoed? Dan ben je moedertaalspreker in die taal. De Engelse term voor moedertaalspreker is native speaker.

Stel dat je in het noorden van Nederland bent geboren en opgegroeid. Je ouders spraken Fries met je, terwijl je op school en met vrienden Nederlands sprak. In dat geval heb je beide talen op een natuurlijke manier geleerd. En dus ben je moedertaalspreker in zowel Nederlands als Fries.

Moedertaalsprekers die professioneel vertalers zijn

In de vertaalwereld kom je de term native vertaler vaak tegen. Dit is een professionele vertaler die teksten vertaalt van een brontaal naar zijn of haar moedertaal. Hij of zij vertaalt naar de taal waarin diegene een native speaker is. Zo’n vertaler pikt bepaalde nuances op die een niet-moedertaalspreker niet ziet.

Ook hebben native vertalers een rijker taalgebruik en beter inzicht in de juiste tone of voice.

Let op: als je bijvoorbeeld native speaker van het Italiaans bent, ben je niet direct een native vertaler Italiaans. Dat je de taal perfect spreekt, betekent immers niet per se dat je een goede vertaler bent.

Voor de titel ‘native vertaler’ moet je naast dat je de taal beheerst op hoog niveau, een afgeronde vertaalopleiding hebben gedaan en professionele vertaalervaring hebben.

 

moedertaal-betekenis