SEO-teksten schrijven: compleet stappenplan voor meer organic traffic

SEO

Inhoudsopgave

Wil je SEO-teksten schrijven, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of schrijf je fantastische teksten, maar de bezoekers blijven uit?

En dat terwijl je jouw concurrenten ziet groeien. 

Dan is dit stappenplan voor jou. Ik ga je in 11 tips vertellen hoe je het organic traffic naar je website kunt vergroten met het SEO-schrijven van content. En nee, je hoeft niet bang te zijn voor ingewikkelde SEO-tools en technische oplossingen.

Ik geef je praktische tips, die iedereen kan uitvoeren.

Het bewijs dat SEO-teksten schrijven werkt? In minder dan een halfjaar tijd nam onze organic traffic toe met 423%.

SEO teksten schrijven voor meer organic traffic

Hoe kan dat? 

Heel simpel. Onze groei komt voor een groot deel doordat we ijzersterke teksten combineren met een duidelijke SEO-strategie. Het resultaat: goede content die hoog rankt in Google. 

SEO-teksten schrijven, wat houdt dat in?

Laten we bij het begin beginnen: waar gaan we het precies over hebben? Wat houdt het schrijven van SEO-teksten nou precies in? 

Als je SEO-teksten schrijft, schrijf je op zo’n manier dat het bijdraagt aan een hogere ranking in Google. En dat is niet het enige voordeel.

Lees ook: Wat is SEO? Een praktische uitleg van zoekmachine-optimalisatie.

Door SEO-teksten te schrijven:

  • Rank je hoger in Google
  • Bereik je een hogere CTR
  • Heb je een tekst die op je doelgroep is afgestemd 
  • Zorg je met CTA’s dat de lezer actie onderneemt

Want laten we eerlijk zijn. Het is leuk om duizenden bezoekers per maand te hebben, maar wat heb je aan al die traffic als niemand uiteindelijk je product of dienst afneemt? 

Juist, niet zoveel. En dat is precies de reden dat iedereen in ieder geval de basics van het schrijven van SEO-teksten zou moeten kennen. 

#1. Verdiep je in de zoekintentie

Als je een SEO-tekst schrijft, begin je met keyword research. Met deze analyse kun je relevante keywords verwerken in je tekst, waarmee je je zichtbaarheid in Google verhoogt. 

Wanneer je begint met het schrijven van webteksten, is het verleidelijk om te kiezen voor de keywords met de meeste zoekopdrachten. Maar dat is niet automatisch de beste keuze.

Dit is namelijk waar zoekintentie om de hoek komt kijken. Zoekintentie is het uiteindelijke doel van degene die een zoekopdracht uitvoert.

En als jouw webtekst niet aansluit bij de zoekintentie, ga je niet hoog ranken. Google heeft namelijk door dat jouw content niet dezelfde insteek heeft als de highest-ranking content voor dat zoekwoord. Het doel van Google is om de beste resultaten te presenteren aan de zoeker. En als jouw tekst niet aansluit bij de zoekintentie, is het dus niet het beste resultaat.

Dus, wat moet je concreet doen? 

Stap 1. Check welke content rankt. Gooi je keyword in Google en analyseer de SERP. Wat zie je? Blogs, dienstenpagina’s, categoriepagina’s of landingspagina’s? Zie je featured snippets, video’s of afbeeldingen?

In dit voorbeeld zie je dat alle topposities recepten zijn. Het is dus niet aannemelijk dat je gaat ranken met een informatief blog over de voordelen van havermoutkoekjes. Google gaat er immers vanuit dat degene die de zoekopdracht uitvoert, op zoek is naar een recept.

Stap 2. Check welk format rankt. In welk format zijn de topresultaten geschreven? Zijn het uitgebreide stap voor stap-blogs, recepten, reviews, blogs met veel voorbeelden, originele onderzoeken of lijsten? 

Nu weet je in de basis waar mensen naar op zoek zijn als ze bepaalde keywords gebruiken. In dit voorbeeld zie je dat alle topposities recepten zijn. Het is dus niet aannemelijk dat je gaat ranken met een informatief blog over de voordelen van havermoutkoekjes. Google gaat er immers vanuit dat degene die de zoekopdracht uitvoert, op zoek is naar een recept.

voorbeeld zoekintentie

#2. Analyseer topscoorders

Als je weet welke content je moet schrijven in welk format, dan heb je de eerste stap gezet. Nu is het tijd om te kijken wát je precies moet gaat schrijven. 

Een handige manier om daarachter te komen is door te kijken naar de top 3 (of top 5) op de SERP. Wat schrijven goedscorende pagina’s?

Je kunt dit handmatig uitzoeken. Wij gebruiken hiervoor de SEO-tool SEMrush. Daar kun je een gap analysis uitvoeren.

Keyword gap met SEMrush

Als je de url’s van andere pagina’s invoert, zie je op welke keywords zij ranken (met bijbehorende zoekvolumes), je krijgt inzicht in overlappende keywords en je ziet waar kansen liggen. 

Keyword gap overzicht

Door de keywords van andere pagina’s te onderzoeken en te verwerken, geef je jouw SEO-tekst richting. Daarnaast zorg je ervoor dat je daadwerkelijk wordt gevonden.  

kansen voor keywords ranken

#3. Zorg voor links

Ranken zonder links is zo goed als onmogelijk. Interne en vooral externe links zijn belangrijke graadmeters voor zoekmachines. Als er externe links naar jouw pagina wijzen, is dat een teken dat anderen je tekst waarderen. 

Maar hoe krijg je deze backlinks? 

Er zijn talloze manieren om backlinks te krijgen. De beste optie? Organische backlinks. Oftewel: backlinks waar je geen geld voor betaald, maar die ontstaan zonder dat je erom hoeft te vragen. Deze 2 backlinks van Markthal kregen we organisch.

backlink vanaf sterk domein

Dat betekent niet dat je niets kunt doen om organische backlinks te krijgen. Ook in dit geval kun je andere websites onderzoeken. Wij gebruiken ook hiervoor SEMrush: je kunt zien welke backlinks goedscorende pagina’s hebben. Je kunt ook ziet wat de anchors zijn, voor meer informatie waarom er naar die pagina wordt gelinkt. 

backlinks analyseren voor content

Nu denk je misschien: oké, maar wat kan ik hiermee? 

Het zit zo: als iemand naar een pagina linkt, vindt hij of zij dit interessant genoeg om deze informatie te delen. En als jij ziet waarom mensen linken naar de pagina’s van anderen, kun je daarop inspelen. 

Zie je bijvoorbeeld dat er veel gelinkt wordt naar een pagina, omdat er een goede case study op staat die mensen willen delen? Dan is dat een indicatie dat jij misschien ook wel een case study moet uitvoeren – blijkbaar vinden bezoekers dat een interessante toevoeging voor jouw onderwerp.      

Tip: Wat is contentmarketing en hoe bouw je er een sterk merk mee?

toename in referring domains

#4. Schrijf een goede tekst

Je hoeft geen SEO-tekstschrijver te zijn om een goede tekst te schrijven. Maar een goede tekst schrijven is niet zo simpel als het klinkt. Ik heb al veel matige content voorbij zien komen in mijn leven. 

Weet je wat vaak het probleem is?

Dat schrijvers niet schrijven voor hun publiek.

Je tekst moet prettig leesbaar zijn. Jouw doel is niet om lezers te overrompelen, maar om ze door je tekst te leiden. En dat betekent dat je actief de leesbaarheid van je tekst moet verbeteren. 

Zorg voor een goede eerste indruk. Zorg ervoor dat je lezer niet wordt geconfronteerd met een lange lap tekst. Begin met tussenkopjes om de tekst op te breken en de lezer door je tekst te leiden. Verder kun je bijvoorbeeld tussendoor lijstjes met bulletpoints plaatsen, of blokken invoegen met een andere kleur.

Lees ook: Hoe bouw je autoriteit op met SEO en content-marketing?

Voorbeeld van goed opgemaakte content

Voeg ook multimedia toe – daarmee kun je je tekst ideaal ondersteunen.

Denk hierbij aan foto’s, video’s of infographics. Zo kan de lezer informatie op verschillende manieren opnemen. 

#5. Creëer een knallende intro

Een goede inleiding zuigt een lezer je tekst in. Het is niet eenvoudig om een pakkende intro te schrijven. Sterker nog – meestal schrijf ik mijn intro’s pas als ik de rest van de tekst geschreven heb. Eigenlijk vergt het schrijven van een introductie flink wat verkoopskills.

Je moet je doelgroep heel goed kennen.

Maar: ook het schrijven van een inleiding is uiteindelijk geen hogere wiskunde. Je kunt veel tips vinden over het schrijven van een goede introductie.  

Een voorbeeld van een goede inleiding:

  • Probleem. Als je begint met het benoemen van een probleem, zorg je voor herkenning bij de lezer. Zo is hij of zij direct getriggerd.
  • Pijnpunt. Hierbij ga je nog wat dieper in op het probleem. 
  • Oplossing. Hier vertel je dat jij de lezer gaat helpen dit probleem op te lossen. 

Hoe dit er in de praktijk uitziet? Scroll maar eens terug naar de eerste drie regels van dit artikel. 

Hoe schrijf je een goede inleiding website

#6. Maak een inhoudsopgave

Deze kan ik kort houden. Een inhoudsopgave is goud waard. Hiermee laat je aan je lezer zien dat je zijn of haar tijd waardeert – vooral bij lange teksten zoals deze. 

Met een inhoudsopgave weet de lezer namelijk direct wat hem of haar te wachten staat. Maak de inhoudsopgave klikbaar, zodat bezoekers direct naar het voor hen relevante onderdeel kunnen skippen.  

Zorg ervoor dat je tussenkopjes functioneel zijn. Dat heeft twee voordelen:

  • De lezer ziet direct wat de opbouw van je tekst is. 
  • Door tussenkopjes een weerspiegeling te laten zijn van je tekst, zet je automatisch belangrijke keywords in je tussenkopjes. 

Bovendien kan een inhoudsopgave sitelinks opleveren.

Inhoudsopgave

Sitelink voorbeeld inhoudsopgave

Sitelink

Sitelink voorbeeld

#7. Bedenk een aansprekende titel

Je content kan nog zo goed zijn: als je titel niet aansprekend is, klikt niemand. Een titel als ‘Tips voor badkamerdesign’ is nogal saai. Ik zou daar niet zo snel op klikken, in ieder geval.

Lees ook: Een blog schrijven in 9 stappen.

Dan is dit een stuk interessanter: ‘Badkamerdesign: 12 slimme tips (2020 trends)’. Of: ‘Badkamerdesign: 12 tips van een expert’.

Er zijn verschillende ‘triggers’ waardoor bezoekers sneller geneigd zijn om op een link te klikken. Dit zijn:

  • Krachtige bijvoeglijke naamwoorden. Zoals verrassend, slimste, beste, ergste, enzovoorts.
  • Getallen. Een jaartal werkt goed bij onderwerpen die snel veranderen. Heb je een blog met een aantal tips? Zet dat aantal dan in je titel. Zo weten lezers direct wat ze te wachten staat. 
  • Extra info tussen haakjes. Als je tussen haakjes iets achter je titel zet, ‘breek’ je de tekst in je titel. En dat valt op. 
  • Zet je belangrijkste keyword vooraan. De lezer ziet dan direct waar je tekst over gaat. Ook voor de zoekmachine-optimalisatie is het goed om je belangrijkste zoekwoord vooraan te zetten. 

voorbeelden van goede titels

En zie je de sitelinks onder het laatste resultaat?

#8. Schrijf niet te ingewikkeld

Onthoud: je schrijft niet voor jezelf, maar voor je lezers. In jargon: schrijf op B1-niveau. Meer dan 95% van de Nederlanders begrijpt teksten op dit niveau.

Als je ingewikkelde teksten schrijft die alleen hoger opgeleiden kunnen lezen, dan mis je een heel groot deel van je potentiële doelgroep. Trouwens: ook als mensen moeilijke teksten kúnnen lezen, lezen ze vaak toch liever een eenvoudigere tekst. 

Oftewel: door te schrijven op een gemiddeld niveau, vergroot je je bereik enorm. 

Schrijf korte zinnen en vermijd ingewikkelde woorden.

Dit is niet het moment om cool te doen met je woordenschat. Woorden als thans, in beginsel, echter, derhalve of voorts kun je beter vermijden. Zo maak je het je lezer veel makkelijker. Vind je dit moeilijk? In deze lijst van Onze Taal vind je alternatieven voor ingewikkeld en ouderwets taalgebruik.

Een superhandige site om te controleren of je SEO-tekst eenvoudig genoeg is: www.ishetb1.nl.

Het werkt heel simpel: je voert een woord in en de tool checkt of dat woord lastig is of niet. In dit voorbeeld blijkt dat het woord ‘echter’ te ingewikkeld is voor een B1-tekst. Goede alternatieven zijn alleen, maar en toch.

Taal niveau checken

#9. Begin met de belangrijkste info

De journalisten onder ons weten waarover ik het heb – de omgekeerde pyramide. Dat zit zo: een nieuwsbericht begint altijd met de allerbelangrijkste informatie. Je leest direct wat er waar is gebeurd en wie erbij is betrokken.

Pas als je verder leest, vind je details over wat er is gebeurd.

Helemaal aan het einde vind je achtergrondinformatie.

Goede opbouw SEO schrijven

Natuurlijk past deze opbouw niet bij iedere tekst. Maar áls het kan, raad ik je aan om de belangrijkste informatie vroeg in de tekst te zetten. Sommige schrijvers denken dat het handig is om de belangrijkste info onderaan te begraven, zodat je een lezer langer op je pagina houdt.

Ik kan je vertellen: dat heeft precies het tegenovergestelde effect.

Onze termen zijn hiervan een goed voorbeeld. Als iemand zoekt op ‘marketing funnel’, wil hij of zij direct weten wat het is. 

SERP voorbeeld marketing funnel

Wij beginnen onze pagina over de term marketing funnel dan ook direct met een duidelijke uitleg van de term. Daarna vertellen we wat de verschillende fases van een marketing funnel zijn.

Pas later leggen we uit waarom een marketing funnel belangrijk is, wat de voordelen ervan zijn en geven we een voorbeeld van een goede marketing funnel. Deze opbouw is precies waar de lezer naar op zoek is. 

Wat was er gebeurd als we de definitie onderaan hadden gezet? Onder de voordelen en het voorbeeld van een funnel? Het doel is dan misschien om lezers langer vast te houden, maar in werkelijkheid frustreer je ze alleen maar.

Als ze onze uitleg interessant vinden, lezen ze echt wel verder. Als we de belangrijkste informatie onderaan zouden zetten, verlaten bezoekers de pagina direct. 

En terecht. 

#10. Schrijf in de taal van je doelgroep

Nee, hiermee bedoel ik niet dat je je tekst moet vertalen. Of ja, natuurlijk moet dat, als je succesvol wilt zakendoen in het buitenland. Maar ik bedoel hier iets anders. Je moet in de huid kruipen van je doelgroep. Een buyer persona werkt hier heel goed voor. 

SEO tekstschrijven voor je doelgroep

Je moet dus het jargon spreken van je doelgroep. Je moet een van hen zijn: lezer hebben het direct door als je niet écht in hun niche zit. In dit artikel gebruik ik woorden die veel gebruikt worden in de marketing- en SEO-wereld, zoals buyer persona, backlinks, SEO-optimalisatie, funnel en ranken.

Het zijn niet per se ingewikkelde termen, maar als ik deze ‘vaktaal’ niet zou spreken, zou ik direct door de mand vallen. 

Zorg er dus voor dat je verstand hebt van de schrijfgewoontes van de niche waarvoor je gaat schrijven. Dit kun je doen door andere blogs over je onderwerp te lezen, of door onderzoek te doen op verschillende fora.

#11. Funnel je lezers met CTA’s

Als je je artikel geschreven hebt, moet je ervoor zorgen dat het een ondersteuning is voor jouw business. Daarom is het aan te raden om CTA’s (Calls to Action) toe te voegen. Dat betekent niet dat je direct moet proberen om je lezer te converteren naar een klant – meestal is dat een veel te grote stap.

Met CTA’s leid je bezoekers niet gelijk naar de laatste, maar naar de volgende stap van je marketing funnel.

Voorbeeld van een CTA hubspot

Zet bijvoorbeeld een link naar je nieuwsbrief in de tekst. Of naar een ander artikel, dat dieper ingaat op de voordelen van je product of dienst. 

SEO-teksten schrijven: de 11 tips op een rijtje

Met deze tips heb je de basis van het schrijven van SEO-teksten te pakken. Als je deze tips altijd toepast, ga je resultaat zien. Je schrijft nu goede content, die beter rankt in zoekmachines. Je content is geoptimaliseerd voor zoekmachines én voor lezers.

Onze 11 tips voor het schrijven van goede SEO-teksten:

  • Verdiep je in de zoekintentie
  • Analyseer topscoorders
  • Schrijf een goede tekst
  • Creëer een knallende intro
  • Maak een inhoudsopgave
  • Bedenk een aansprekende titel
  • Schrijf niet te ingewikkeld
  • Begin met de belangrijkste info
  • Schrijf in de taal van je doelgroep
  • Funnel je lezers met CTA’s
Jouke de Jong

Jouke de Jong

Jouke is SEO specialist en storyteller. Als je verhaal te ingewikkeld is, luistert niemand. Je wilt laten zien dat jouw dienst het probleem van je klant oplost, in welke taal dan ook.